Wednesday, December 11, 2019

40 Hari Tanpa Anak Ketika Haji

Bismillah.

Saya bukan nak kongsi tips, cuma mahu bercerita pengalaman sendiri. Mudah-mudahan boleh beri sedikit gambaran ataupun kelegaan kepada anda yang bakal menunaikan haji dan tinggalkan anak.

Waktu dapat tahu tentang rayuan haji saya diterima, perasaan agak bercampur baur. Antara teruja, bersyukur, risau, dan sedih. Sedih sebab akan tinggalkan anak yang ketika itu berumur 5 tahun. Antara perkara terawal yang saya lakukan selepas dapat tahu tentang tawaran haji tersebut ialah; pergi pada anak dan terus terang padanya bahawa saya dapat pergi haji dan akan meninggalkannya selama lebih kurang 40 hari.



Allahu, sebak sambil menaip. Sewaktu beritahu anak, kami berdua terus menangis dan berpelukan. Itu pertama kali dalam tempoh 5 tahun saya akan tinggalkannya dan biarkan dia tidur tanpa saya. Disebabkan waktu itu dia tiada adik beradik lain, perasaan sayu tu semakin kuat bertapak dalam hati. Tertanya-tanya bagaimana agaknya dia akan lalui 40 hari tanpa saya, dan tinggal bersama atok & neneknya.

Sebelum beritahu anak, sebenarnya saya ada google pengalaman orang lain yang meninggalkan anak ketika haji. Katanya, memang sangat penting untuk kita berterus-terang pada anak bahawa kita akan tinggalkannya. Memang akan ada sedih, tapi inshaAllah anak faham dan boleh terima. Itu lebih baik dari diam-diam pergi atau beritahu kita ada "kerja" tanpa menyebut mahu menunaikan haji.

Packing sebelum berangkat.

Tempoh antara saya dapat tawaran dan waktu berangkat, hanya lebih kurang 2 minggu. Jadi dalam tempoh itu memang saya sibuk ke sana sini uruskan hal yang sepatutnya. Dan dalam tempoh itu juga saya banyak bercerita dengan anak tentang haji. Sekurang-kurangnya anak juga faham apa yang kita lakukan sehingga perlu tinggalkannya. Dan dalam tempoh itu juga saya tinggalkan pesan kepadanya tentang apa yang perlu dia lakukan sepanjang ketiadaan saya dan suami.

Ketika di Imigresen di Jeddah

Sebelum pergi haji, memang saya biasa dengar orang kata, bila dah sampai di Tanah Suci nanti, kita tak akan sedih atau murung teringatkan anak. Rindu tu pasti ada, tapi bukan rindu yang melemahkan semangat. Maka saya pun percaya dengan kata-kata itu. Cuma saat yang paling menyakitkan ialah ketika malam berangkat ke Mekah, di Kelana Jaya.

Waktu itu, tak tergambar macam mana perasaan saya ketika salam peluk cium anak. Sungguh-sungguh bercucuran airmata. Bukan risaukan keadaannya sepanjang ketiadaan saya, tapi cuma sayu seandainya itu kali terakhir saya melihat anak. Saya tahu saya tidak sepatutnya berfikir yang negatif, tapi perkara tersebut bukan mustahil, boleh jadi Allah tarik nyawa dalam perjalanan, atau ketika di sana. Apatah lagi tahun sebelum itu (2015), ada insiden crane tumbang yang mengorbankan beberapa jemaah haji, dan juga insiden human centipede di Mina, yang juga turut mengorbankan nyawa.

Dipendekkan cerita, tiba sahaja dalam pesawat, Alhamdulillah hati terus tenang dan rasa lapang. Hati dan minda lebih tertumpu kepada berzikir serta bertalbiah. Mempersiapkan rohani dalam memulakan perjalanan haji. Dan sesampainya di sana, tiada rasa sebak atau sedih ketika teringatkan anak. Alhamdulillah ada aplikasi seperti whatsApp dan Line yang menghubungkan kami. Anak banyak menghantar voice note ketika saya di sana.

Di dalam pesawat. 

Selain disibukkan dengan urusan ibadah, keyakinan bahawa Allah menjaga anak saya juga menjadi penyebab hati ini mudah untuk tenang. Dan ketika di sana, baru saya tahu bahawa ramai lagi jemaah lain yang meninggalkan anak mereka yang lebih kecil berbanding anak saya. Ada yang meninggalkan bayi yang masih menyusu, hatta yang baru habis tempoh pantang! MashaAllah, kuatnya mereka. Dari situ saya semakin tenang memikirkan tentang anak.


Majdiyya (anak saya) ketika di rumah atok nenek. Baik-baik saja :)

Cuma seingat saya, saya ada juga menangis rindukan anak, di hari-hari terakhir saya di Tanah Suci. Mungkin kerana waktu itu, saya baru dapat berita tentang seorang kenalan yang kematian anak perempuannya yang sebaya anak saya. Innalillahi wa inna ilaihi rojiun. Jadi naluri keibuan saya turut terkesan dan terbayang-bayang kalau saya yang berada di tempat kenalan tadi.

Apapun, Alhamdulillah semuanya selamat pergi dan pulang. Haji terlaksana, dan kami akhirnya bertemu semula dengan permata hati yang amat dirindui. Terima kasih Allah, Engkaulah sebaik-baik Pelindung dan Penjaga.

Terima kasih Allah kerana menjemputku. 

Jadi untuk anda yang bakal menunaikan haji, jangan risau tentang anak. Yang penting, cepat-cepat beritahu anak tentang keberangkatan kita ke Tanah Suci. Kerana anak juga perlu masa untuk sediakan mental dan perasaan dalam menghadapi perpisahan sementara. Pastikan juga kita ceritakan kepada anak serba sedikit tentang haji. Supaya dia lebih faham tentang apa yang kita lakukan, dan supaya dia belajar untuk mengerti bahawa dalam hidup ini, kita perlu berkorban untuk Tuhan. :)


Monday, July 8, 2019

7 Steps To Make Your Kids Love Reading

Bismillah.

Before this I have shared a few tips on reading to your baby here. But now, let me share with you the important steps that we as parents can do to instill the love for reading in our kids hearts. Hopefully this can help a lot of parents out there.

1) Read aloud to them.

This can be started as early as they were born. It is proven that kids that get exposed to reading at earlier age will grasp more vocabularies compared to those who start late.



2) Parents as example. 

Kids see, kids imitate, kids do. It's known that our kids do more of what they see from us, than what we tell them to do. So parents, find time in your busy daily schedule to read and make sure your kids see it.



3) Buy books regarding stuffs they love.

If your kids love animals, buy them more animals books, if they love vehicles, buy books that has lots of vehicles picture in it, and so on so forth.


4) Buy special books for them during special occasions.

You can either buy books as a present for them during their birthday or other day that you feel like buying something for them as special rewards.



5) Bookstore/library visit as routine.

Every time your family go to the mall or spend time together outside home, make sure you bring the kids to the local bookstores or libraries. It doesn't matter whether you buy books or not, just make sure you let them feel the joy in spending time with books.



6) Make a mini library at home.

Having a mini library at home is a must for every family who wish to make reading as their habit. After all, the best decoration in a home is bookshelf, isn't it? ;) If possible, make a special corner or special bookshelf only for kids books, separated from adults' books. And make sure your kids can reach for their books easily.



7) Put books in scattered places at home. 

You might put them in a basket, then place a few in living room, a few in playing pen, or any other places that you desire and you know your kids spend a lot of time there. Even if you don't use basket, you can just stack the books on the floor/table at a special corner.


Try these and inshaAllah you'll see how fast your kids will love books and reading.


Friday, July 5, 2019

Perjalanan Haji Terakam di Gambar



Bismillah.

Makin teringat pada kenangan menunaikan haji pada tahun 2016. Dan untuk entri blog kali ini, saya ingin berkongsi perjalanan haji saya secara ringkas, bermula dalam penerbangan sehingga selesai menunaikan haji. Moga bermanfaat.




Dalam Airbus A380. Alhamdulillah dapat peluang untuk duduk di seat Business Class tanpa dirancang. Merasa jugak seketika. :) 



Di tempat Imigresen. Buku tentang Makkah sentiasa dibawa, supaya lebih menghargai kisah-kisah dan sirah Makkah ketika berada di sana. 



Touch down di Airport Jeddah. Tak tergambar perasaannya setelah selamat mendarat. <3 



Dalam perjalanan ke Mekah dari airport. Menaiki bas. Ketika ini kami diuji dengan bas rosak. Perlu menunggu dalam sejam lebih sebelum menyambung perjalanan. Syukur pendingin hawa dalam bas masih berfungsi. Terlelap dua tiga kali sementara menunggu bas dibaiki. :) 



Tiba di Makkah, terus letak barang di hotel dan kemudian pergi mengerjakan umrah. Terlalu panjang tempoh masa yang diambil untuk menyempurnakan umrah pada malam tersebut. Kami dihampiri seorang nenek yang keseorangan (temannya hilang dari pandangan) dan meminta kami agar membantu & menemaninya menyempurnakan umrah pada malam itu. Panjang kisah tentang nenek ini. Tapi tak apalah, lain kali boleh cerita. ;) 



MashaAllah, Kaabah yang dirindui... Lautan umat manusia yang sangat sesak, apatah lagi ketika ini memang musim haji. Sepanjang bertawaf, berulang kali minta Allah mudahkan urusan semua yang sedang bertawaf, jangan sampai ada yang jatuh atau kehilangan teman. 



Selesai tawaf, terus sambung dengan ibadah sa'ie. Waktu ini sudah pukul 1 pagi. Kami terlalu amat letih dari perjalanan jauh, dan harus berjalan jauh untuk menghabiskan sa'ie, jadi kami banyak kali berhenti berehat dan melelapkan mata seketika sebelum sambung semula sa'ie sehingga cukup 7 pusingan ulang alik safa - Marwah. 



Persediaan untuk memulakan ibadah Haji. Ia bermula dengan Wukuf di Arafah. Dalam gambar ini, taklimat sebelum berangkat ke Arafah. 



Hati berdebar sebelum memulakan ibadah haji. Berulang kali mengulangkaji dengan rakan sebilik, supaya ibadah haji sempurna dan tiada cacat celanya. 



Di khemah padang Arafah. Satu malam kami tidur di sini di bawah khemah yang terbuka. Sayu tak tergambar apabila waktu gelincir matahari, waktu selepas zohor bermulanya wukuf. Dan waktu itu semuanya bercucuran airmata berdoa tanpa henti, untuk diri, untuk yang tercinta... Terbayang berada di padang Mahsyar. 



Sudah meninggalkan Arafah, kini di Muzdalifah, mengutip batu untuk melontar di Mina selepas ini. Selepas mengutip batu kecil, kami berehat seketika di atas tikar dalam 3 jam sebelum bertolak ke Mina, sambil bertalbiah, sambil berbaring melihat langit, menangisi dosa, merintih Tuhan terima ibadah haji, meminta Tuhan ampunkan segalanya.... 



Dalam khemah kami di Mina. Sepatutnya kami terus pergi melontar Jamrah Kubra, tapi pihak Tabung Haji tangguhkan dan minta kami pergi keesokan hari, kerana terlalu sesak dan risau akan keselamatan. Jadi malam itu kami terus membersihkan diri dan berehat seketika. 



Di kawasan luar khemah Mina, sebelum bertolak untuk pergi melontar. Kawasan laluan untuk jemaah dari asia tenggara tidak bercampur dengan jemaah negara lain. Hati berdebar juga sebenarnya, kerana teringat kes haji 2015, ketika berlaku human stampede dan ramai yang maut semasa perjalanan ke tempat melontar. tapi Alhamdulilah semuanya lancar walaupun sangat sesak. Perlu berjalan kaki lebih kurang 3.5km sebelum tiba. Dan perlu lalui lagi 3.5km untuk pulang ke khemah. Persediaan fizikal sememangnya amat perlu sebelum menunaikan haji. Ada ramai juga jemaah yang pengsan, kena heat stroke dan pelbagai lagi. 



Di tempat melontar. Di tembok itulah kita baling batu, ada longkang di sekelilingnya. Alhamdulillah tidak sesak sebab melontar hanya sekejap dan askar yang mengawal di situ memang tidak benarkan kita berlama-lama di sekeliling tempat melontar. 



Setelah menginap beberapa malam di Mina, tibalah masa untuk pulang ke Makkah, untuk menyempurnakan baki ibadah Haji. Sungguh, paling hebat cabarannya buat kami kaum wanita di sini. Akan tetapi, di sinilah tempat yang sangat kami rindui, yang sangat kami insafi. 



Tiba di Makkah dan malam itu kami terus menunaikan tawaf rukun haji. Penuh sesak semestinya, tapi Alhamdulillah ada ruang untuk semua tetamu Allah. <3 



Sekali lagi menyempurnakan saie. Dan kali ini Alhamdulillah kami tidak sepenat sebelum ini, dan kami mengambil masa yang tidak lama untuk menyempurnakannya. Lepas sa'ie, hanya perlu bercukur (gunting beberapa helai rambut). 



Allahuakbar. Sempurna ibadah haji, rukun islam kelima pada jam 440am, beberapa minit sebelum masuknya waktu Subuh, 16 September 2016. Allahuakbar.... Sungguh tak sangka Tuhan menjemput seawal ini... Terima kasih Tuhan. terima lah haji ku ya Allah... 



Begitulah sedikit sebanyak yang saya dapat kongsikan tentang perjalanan menunaikan haji, dari mula berangkat sehingga sempurna ibadah haji. Alhamdulillah. Waktu saya di sana, saya ada masa dalam 2 minggu lagi selepas selesai haji untuk terus berada di bumi Mekah sebelum berangkat ke Madinah. InshaAllah nanti saya akan berkongsi lagi.



Saturday, June 1, 2019

Iftar Elsajida 2019 & Review Pops Eatery

Bismillah. 

Saya jarang buat entri berkaitan makanan tapi nak rakam kenangan buka puasa tahun ni dengan team Elsajida. Setiap tahun pun ada buat & biasanya makan buffet. Tapi tahun ni, team semua kata taknak buffet sebab takut membazir sebab makan tak banyak mana. 

Survey punya survey, Alhamdulillah jumpa restoran Pops Eatery ni. Tengok menu nya menarik. Harga pun kategori murah sebab mostly belas-belas ringgit sahaja. Semalam bertolak dari HQ Elsajida dalam pukul 620pm. Tempatnya tak jauh mana, sepatutnya dalam 15 minit dah boleh sampai. Tapi jem teruk mashaAllah. Pukul 7pm baru sampai di Pops.



Bila dah sampai lambat tu, memang kena faham-faham lah makanan pun akan sampai lambat. Sebab kami book meja sahaja. Makanan belum order. Maka berbukalah dengan air masak sahaja. Dan kami decide untuk solat dulu di surau di hujung jalan.

Di surau berdekatan. Ada makanan iftar rupanya di surau. Ambil juga buat sahur. :)
Melukis sambil menunggu.

Dia pun nak lukis.


Dalam 20minit menunggu, Alhamdulillah makanan pun sampai. Jom tengok gambar yang sempat saya snap & review nya.




Japanese Chicken Curry. Yums! Kena dengan tekak Melayu. Ada telur goyang, kangkung, chicken katsu. 


Seafood platter, Yums jugak. Even fries dia pun best. Rasa macam homemade punya. Pure rasa kentang 


Salted egg chicken burger. Portion besar. Untuk dua orang. Rasa masin-masin lemak-lemak dari salted egg. Nak lagi padu, tambah sos cili 


Nachos! Sedap juga. Two thumbs upp! Ala-ala lasagna sikit rasanya. 


Ada lagi makanan lain tak sempat snap gambar; Green Curry Chicken (my favorite!), mac & cheese, buffole chicken wings, dan lain-lain yang memang sedap.  Kesimpulannya memang restoran ni highly recommended! Harga boleh dikatakan murah compared to restoran lain yang lebih kurang menunya. Tapi Pops Eatery ni ada di Wangsa Maju & Setapak sahaja. Selamat mencuba! 

Thursday, May 30, 2019

A Special Ramadan, indeed.

Bismillah.

Alhamdulillah Allah has given me the chance to meet Ramadan again this year. For me, this Ramadan is the best Ramadan I've gone through so far. (Will make it more special next year inshaAllah). The main reason why I said so is because; there are a few important things that I have done on Ramadan this year, that I've never done them before. I am not going to write down every single thing that has made my ramadan this year very special, since many of them are quite personal, but some of them are as follows;

1) A detailed planning for my Ramadan, written a few days before Ramadan. I write every single thing that I planned to do during Ramadan, in term of ibadah, family, food, social medias, reading and so on. One thing I can say about Ramadan planning is; it's very vital. It helps a lot. I used to think that I will be so busy during Ramadan with my business (Elsajida) and won't have lots of time to read Quran but I was totally wrong! Once I made proper planning like this, MashaAllah Alhamdulillah, I realized I do have enough (even extra) times to read Quran & I even read more books this Ramadan compared to other months, despite my busy schedule.I will make sure that next year I will make my Ramadan planning a few weeks before Ramadan arrives, inshaAllah


2) I started writing in Quran journal. It's such a great feeling to be able to do Quran journaling. It helps me in improving my relationship with alQuran. I feel closer to it mashaAllah. I didn't write everyday coz honestly it's really hard to find time to properly sit on chair at my study table and write something in my journal. But I still managed to write once in a while Alhamdulillah.


3) This year, I learned a lot of new info about making dua. Little did I know that there are so much more things regarding making prayers than just asking something from Allah. And one of the new stuffs I learned from sis Ayesha Syahira from her book (Being A Quran Tag Girl), we have to construct a dua list. That's one of the proves that we are really serious about making prayers to Allah, and so that we won't forget what we want to pray every time we make du'a. This prayer list is extra important during the ten last night of Ramadan. Thanks to sis Ayesha for teaching us on how to be more serious about making dua.


4) Slowed down from social media. I signed off from my personal instagram (IG) during the ten last days. I didn't sign off from Facebook or Twitter because honestly I rarely spend my time there. My biggest problem is instagram. I am active there and scrolled IG newsfeed a lot. So I guessed taking a rest from it for 10 days will be a great move to be done. Alhamdulillah I am glad I did it. 


5) In majority days of Ramadan this year, I managed to eat less during iftar than I used to. And saved lots of money and time since I go to masjid for iftar. So I usually eat dates and 1-2 kuih before performing solat Maghrib, and eat rice right after that. I can say that eating like in normal days for iftar is totally enough and adequate. We don't have to eat more than usual days just because we are fasting. In fact, after we fast, our stomach has gotten used to eat less. I don't wanna teach my kids that Ramadan is a food feast month, instead it's a month of Ibadah feast. 



6) I managed to read more books than the other months, Alhamdulillah! I usually put 5 books maximum in my every month TBR (to be read) list. And yes, I did plan to read 5 books too this month but I have extra time to read one more books, and in sum, I read 6 books. Alhamdulillah. 6 books a month might sounds very little to those who are able to read more than 10 books monthly. But as for a budding mumpreneur like me, these amount is good enough. Thank you Allah.


That's all for now. May Allah give us chance to meet Laylatul Qadr this year inshaAllah. <3



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...