Thursday, February 14, 2019

Koleksi Buku Nota Peribadi

Bismillah.

Untuk entri kali ini, saya hanya ingin berkongsi jenis-jenis buku nota yang saya ada. Dengan harapan ia dapat bantu memberi inspirasi kepada kalian untuk mewujudkan buku nota yang sama atau seumpama dengannya, supaya dapat memperbaiki hidup dan bantu kita jadi manusia yang lebih baik dari semalam inshaAllah. Saya akan tulis penerangan pendek setiap buku di setiap gambar.

Di dalam buku ini, saya tuliskan perkara yang saya ingin improve atau ubah tentang diri saya. Contohnya saya mahu upgrade solat sunat dhuha dari 2 rakaat menjadi 4 rakaat. Maka saya akan tulis. Dan saya akan tulis target yang baru sekiranya saya berjaya jadikan target sebelum itu sebagai rutin harian. Di sini saya cuba untuk praktis baiki diri sedikit demi sedikit tetapi secara berterusan.

Idea datang tak kira masa, dan harganya mahal. Jadi bila ada sahaja idea yang menerjah, saya akan terus tulis dalam buku ini supaya saya tak lupa. Samada berkaitan kehidupan peribadi, family, Elsajida, dan sebagainya. 

Catatan untuk sebelum meeting dengan team Elsajida & ketika meeting. 

Catatan tazkirah dari kuliah offline atau online.

Idea untuk mewujudkan journal ini diilhamkan oleh Carrie Green, penulis buku She Means Business. Katanya journal sebegini akan membantu kita sedikit sebanyak dalam perjalanan naik turun bisnes. Saya tak menulisnya hari-hari. Adakala seminggu 2 kali, adakala 3 kali, bergantung kepada keperluan saya mahu meluah tentang Elsajida. 

Planner yang memang setiap hari saya akan isi dan rujuk. 

Du'a Journal ini sudah sedia ada template di dalamnya, tentang apa yang kita syukuri, apa yang kita mahu baiki, apa yang kita mahu capai berkaitan iman, dan saya juga tidak mengisinya setiap hari. Tapi catatan doa ini bagus untuk kita tulis. Kerana impian itu sangat bagus sekiranya ia turut terlakar di atas kertas. Menjadi satu doa yang inshaAllah akan dimakbulkan. 


Dalam buku nota ini semuanya catatan tentang tips atau nota bisnes, yang saya dapat dari online atau offline, atau dari buku yang saya baca. 

Saya memang lebih suka mengasingkan setiap catatan berlainan mengikut buku yang berlainan. Supaya lebih mudah untuk dirujuk dan mudah untuk dibaca. Apapun, dari usia muda lagi saya sangat suka dengan buku nota. Bagi saya apabila kita banyak menulis dengan pena, ada satu kepuasan tersendiri. Dan saya selalu percaya bahawa perancangan atau impian yang kita tulis, merupakan satu doa yang inshaAllah akan lebih mudah menjadi realiti jika ditulis di atas kertas. Ia tanda kita serius dalam usaha mahu mencapai perkara tersebut.

Moga ada manfaat yang anda boleh ambil dari entri kali ini. :)

Tuesday, February 12, 2019

My January Book Wishlist

Bismillah.

Biasanya bila masuk bulan baru, ramai orang akan kongsi book haul mereka, iaitu buku-buku yang telah mereka baca untuk bulan sebelumnya. Tapi untuk bulan ini, sengaja saya mahu buat kelainan, saya mahu kongsi buku-buku yang ditambah masuk ke dalam wishlist saya untuk setakat bulan Januari.

1. Walk with Wings oleh Tene Edwards


Buku ini buku poems. Ada yang kongsi sajak dari buku ini dan saya terus jatuh cinta.
Kerana sajaknya tentang strength, inspirasi, motivasi dan sebagainya. 

2. Asam Garam Rumah Tangga Nabi oleh Luqman Makhtar
Semakin dewasa, semakin saya sentiasa tercari inspirasi dari sirah Nabi sollallahu alaihi wasallam. Kerana itu, saya mudah tertarik dengan apa sahaja buku sirah. Mahu contohi mereka yang berjaya dunia akhirat.

3. Hope Rekindled oleh Raghad Ebied

Kerana sekarang saya amat suka baca buku-buku yang empowering seperti ini, yang ditulis oleh muslimah.

4. High Performance Habits oleh Brendon Burchard

Bermula dengan menonton video-video motivasi & bisnes di youtube nya, membuatkan saya tertarik untuk membeli bukunya.

5. Taking Action oleh Barakah K. Hassan

Top wishlist! Sebab buku bisnes untuk wanita, oleh muslimah. Agak rare. 

6. Be Strong oleh Bonda Nor

Tertarik dengan tagline "berani menjadi aku." Tak sabar nak dapatkan untuk cari motivasi buat diri.



7. Da'i Disruptor oleh Muharikah

Sebab penulisnya ialah Muharikah dan setakat ini saya belum terlepas lagi apa-apa bukunya. Kecuali yang ini. :)

8. Rediscover Allah Rediscover Yourself oleh Aliyah Quadri

Ini juga lebih kurang buku Hope Rekindled, oleh Muslimah (bukan Malaysia), berkaitan inspirasi hidup.

9. Grit oleh Angela Duckworth

Mula kenali istilah grit dari video penulisnya di Tedtalk. Kemudia nampak ramai orang beli buku ini  di BBW tahun lepas. Sayangnya saya tak jumpa buku ini ketika itu. Ada di bookstore biasa tapi semestinya harga berkali ganda mahal berbanding di BBW. 

10. Usrahku Sayang oleh Ustazah Fatimah Syarha

Tiba-tiba rasa teringin nak baca buku ni tentang usrah. Dan saya memang jatuh hati dengan penulisan ustazah, bermula dengan novel Tautan Hati suatu masa dulu.

Saya kongsikan 10 sahaja. Bulan depan saya kongsi wishlist Februari pula. Wishlist ni tak bermakna saya mahu beli serta merta, tapi sekurang-kurangnya bila saya ke kedai buku, saya dah tahu saya mahu buku apa. Dan mungkin boleh jadi buku dalam wishlist anda juga. ;)

Monday, January 28, 2019

Juadah sepanjang Haji 2016

Bismillah.

Kali ni saya terasa mahu kongsi post santai sahaja berkaitan pengalaman haji. Iaitu antara juadah yang saya makan sepanjang mengerjakan haji pada tahun 2016. Jom tengok gambar. ;)


Nasi tomato (mungkin?) dengan ayam + hati goreng kunyit. Masa jumpa gerai yang jual lauk ni, terus beli sebab tekak rindu makanan Malaysia. Yang ni walaupun tak berapa macam masakan Malaysia tapi not bad. Repeat juga lepas tu. Alhamdulillah. Gerai ni ada kat area bertentangan masjidil haram, yang kena naik guna escalator terbuka, sebelah hotel Pullman/Hilton

Kat Mekah ada banyak kedai jual fastfood dan bagi saya, brand ni antara yang paling okay dengan tekak sebab ada yang spicy. Lagi sedap kalau bawa sos cili dari Malaysia sekali. ;) Broast al Rayid ni sebelah je dengan hotel kami menginap, Hotel Land Premium. 

Makanan pertama ketika dalam penerbangan, mahu bertolak ke Mekah. 

Makan-makan dalam bilik dengan roommates, ayam broast al rayid, mi segera
(di sana memang ramai juga jemaah makan mi segera sekali sekala bila tekak mula
terasa mahu makan selain makanan arab), roti dengan chocolate spread dan kunafah.

Nasi dengan sup daging. Sup ni pekat, sangat sedap Alhamdulillah. Ini antara packed food
yang kami dapat ketika di Arafah. Kalau tak silap saya, untuk sarapan. 

Antara makanan ketika di Mina. Alhamdulillah sentiasa banyak makanan.
Pagi nasi, lunch juga nasi, dan begitu juga dinner. 

Mi segera, ketika dalam khemah di Mina. Ada banyak mi segera dijual di kedai luar khemah di Mina. 

Kunafah, dibeli dari kedai yang sama dengan ayam kunyit tadi. Kali pertama saya makan kunafah dan yang ini paling sedap. Sebab saya ada juga beli dari tempat lain, tapi tak sesedap yang ini. Kalau dapat makan kunafah ni panas-panas dengan aiskrim vanilla memang umph. ;)

Masa ni harijadi kak Su, salah seorang roommate di Mekah. Kami berkumpul dan makan donut/kek bersama-sama ketika lunch. Alhamdulillah atas nikmat persahabatan ini.

 Salah satu menu packed food ketika di Madinah. 

Oren jus yang saya perah sendiri. ;) Masa ni kami banyak dapat buah, banyak yang tak termakan. Jadi penuh peti sejuk dalam bilik. Saya minta izin roommates lain untuk saya jadikan jus oren. Sedap Alhamdulillah. 

Makanan di Restoran Andalus, restoran makanan Malaysia. Puas hati sangat makan di sini. Terubat rindu pada masakan Malaysia. Kami ke restoran ini menaiki kereta milik owner restoran, mereka datang jemput di hotel. Ada yang kata Restoran ni dah tak beroperasi. :'(

Antara usaha saya untuk makan juadah yang terasa 'Malaysia'. Beli roti di kedai runcit sebelah hotel, beli sardin di Mall di Abraj tower. Tambah hirisan bawang pada sardin. Sedap Alhamdulillah. 

Guna buah yang diberi percuma, saya lenyek pisang & kurma dan campur dalam susu. <3

Makan nasi mandy. Untuk takeaway, kami dibekalkan sekali plastik untuk diletakkan nasi atasnya. Jadi makan atas plastik macam shell out. Mudah, lepas makan terus bungkus, meja tak kotor. 

Murtabak versi Mekah. Yang ni kedainya berdekatan dengan restoran Felda D'Saji, Sofwah Towers.


Alhamdulillah, itulah antara makanan yang Allah rezekikan saya untuk merasa di Tanah Suci. Memang saya tak nafikan, soal makan juga menjadi ujian di sana. Ada orang yang langsung tak dapat telan makanan di sana. Ada yang tak berapa berselera makan makanan yang disediakan oleh pihak Tabung Haji, jadi mereka lebih suka untuk beli sahaja di mana-mana restoran di sana. Ada yang boleh makan, tapi kena ada sambal/sos (sebab susah nak jumpa makanan pedas di sana). 

Apapun, pada pendapat saya, sebaiknya kita jaga tutur kata kita tentang makanan ketika di sana. Syukur dengan setiap juadah yang Allah beri. Jika tak boleh diterima tekak, tak perlu makan dan tak perlu mengeji makanan (yang ini, di mana-mana pun perlu dipraktik, ia sunnah). Cuma untuk yang memang suka makanan pedas, bawalah sambal atau sos cili banyak-banyak dari Malaysia. :) 

Kalau anda ada tahu mana-mana restoran best di Tanah Suci (yang kena dengan tekak orang Malaysia), boleh share di bahagian komen. Moga bermanfaat untuk orang lain inshaAllah.


Tuesday, December 25, 2018

Always in My Prayers.

Bismillah.

I was chit chatting with my husband today, about the one close friend that I have, that one close friend that out of nowhere, seems to avoid me & suddenly chose silence over conversation with me. It really hurts me till today to think about it, mainly because just a few months before that, we were close, closer than a few years before.

The wound in my heart gets deeper because I really can't figure out why she's avoiding me? It's kinda impossible & never does it cross my mind that this kind of situation will happen. However, I try to convince myself very hard that she must have her own reasons for doing that. And actually I do believe that she's currently battling against something and somehow she prefers to seclude herself from majority of her friends.

Well, actually that's not really what I wanna share in this post. Instead it's about the short conversation I had with my husband earlier today;

"She updated in her ig story that she's sick." I said.

"And you didn't say anything to her? No 'tanya khabar'? No 'get well soon'?" he asked.

"No. I am afraid she won't reply, and more afraid if my message will annoy her." I feel bad for having to answer this way.

"It's better if you show her that you care. She might be in a difficult phase of her life, and this is the time you are supposed to let her feel that you really care & she really matters to you," suggested him.

*silence*

"I have been in the phase where I was so down & at that time, there was only this one friend of mine that keeps contacting me though most of the time I just remained silent. Hardships usually tell us who's our real friend." He continued.

"But I am still afraid that she won't like it if she sees any messages from me. Of course I am dying to keep in touch with her, meeting her like we used to do before," I feel like crying while saying this.

"I understand your concern, but, it's not harmful to try to initiate the conversation first. Or at least make her feel you care. Regarding her response, it's up to her. You just do what you can." His words slowly enter deep into my heart.

"I will try. I will. InshaAllah."

Honestly, I never thought that I will still have friendship issues in this age (almost 32). Kinda funny but it's reality. As we grow older, some of the things just get more complicated and somehow it's hard for everyone to catch up with each and every friend. And sometimes, it's just the matter of timing, where certain right things might seem wrong when they're in not in the perfect timing.

Whatever it is. I think it's best for us to keep praying for our friends. Because perhaps we don't know the battle that they are having. It's of paramount importance that we try to put our emotions aside and think in a mature way about our friends. Do what we can do to help, even if it means that the only help we can offer is to pray sincerely for them in silence.





Tuesday, December 18, 2018

Big Bad Wolf 2018

Alhamdulillah tahun ini saya berkesempatan untuk mengunjungi pesta buku Big Bad Wolf (BBW) sebanyak 2 kali trip. Trip pertama pada preview day dan trip kedua pada Ahad lepas, 16 Disember. Sebenarnya saya tidak sangka akan diberi rezeki untuk dapat VIP pass untuk masuk sehari awal dari BBW dibuka untuk public.

Trip pertama, saya pergi bertiga sahaja dengan anak-anak. Dan niat di hati memang mahu fokus beli buku anak sahaja, terutamanya untuk anak sulung saya yang berumur 7 tahun. Untuk anak kedua yang baru berumur setahun, saya cuma belikan satu buku, kerana buku lain masih banyak (buku kakaknya). Untuk trip pertama, saya habiskan masa selama 1 jam 30 minit di sana. Tempoh tersebut agak pendek sebenarnya kerana saya hanya sempat cari buku anak-anak dan tidak sempat berlama-lama di bahagian buku dewasa.

Untuk trip kedua pula, saya ke sana dengan anak-anak serta ditemani seorang kawan. Alhamdulillah kali ini saya dapat fokus untuk beli buku sendiri kerana dari awal saya sudah beritahu pada anak bahawa saya tidak akan ke bahagian buku kanak-kanak untuk trip kali ini.

Sudah beberapa tahun sebenarnya saya tidak pergi ke BBW, salah satu sebabnya ialah lokasi event tersebut yang agak jauh dari rumah, dan suami tidak berapa berminat untuk bersesak-sesak di pesta buku, suami lebih suka untuk beli di kedai buku. Jadi bila tahun ini saya berpeluang ke BBW sebanyak dua kali dan dapat beli buku-buku yang diingini, saya amat bersyukur & hargai peluang ini.

Kalau nak tahu, inilah kali pertama saya pergi ke BBW untuk mencari buku berkaitan bisnes. Bermakna, BBW saya yang terakhir saya pergi sebelum ini adalah pada tahun 2013, mungkin. Saya tidak berapa ingat. Kerana saya mula berbisnes pada tahun 2014. Tahun-tahun sebelum ini, saya ke BBW semata-mata untuk mencari buku parenting, novel, self help & buku kanak-kanak.

Apapun, doa saya agar semua buku yang saya beli kali ini, dapat memberi manfaat yang banyak dan berbaloi untuk kehidupan saya & orang lain. Tak penting cepat atau lambat habiskan semua buku tersebut, kerana yang lebih penting ialah, samada saya praktikkan ilmu yang ada dalam buku-buku tersebut atau tidak. Moga Allah permudahkan.

Jumpa tahun depan BBW, inshaAllah!

Trip pertama, 6 Disember 2018.

Trip kedua, 16 Disember 2018.

Buku-buku yang saya beli untuk diri sendiri dari BBW 2018.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...