Sunday, October 25, 2015

Positif itu Indah

Bismillah.

Sekarang ni banyak betul rancangan realiti TV termasuklah yang berunsur Islamik. Setakat ini yang saya pernah tonton beberapa episod cuma Da'ie Pendakwah Millenia sebab ia ditayangkan di TV3. Kalau ditayangkan di Astro, memang tak berpeluang saya menontonnya. :)

Saya tak mahu komen tentang rancangan tersebut, namun saya terasa seperti mahu menegur orang-orag yang dengan lantangnya mengatakan program Da'ie ini sia-sia dan sekadar mahu menaikkan rating penonton. (Dulu sebelum saya terlibat dengan dunia bisnes, saya memang tak faham untuk apa sesuatu rancangan itu perlukan rating penonton yang tinggi).

Saya bukan mahu mempertahankan program tersebut, namun saya rasakan bahawa melontarkan pandangan buruk mereka terhadap rancangan seperti itu secara terbuka agak tidak wajar. Jika ia tentang menegur bab ikhtilat atau apa sahaja yang melanggar agama, itu seharusnya ditegur. Namun untuk menyuarakan bahawa program sedemikian tidak patut disiarkan atau ditonton, saya tidak bersetuju.

Ya, mungkin program-program Islamik di TV tidak sempurna, ada terselit khilaf yang disaksikan oleh berjuta penonton, akan tetapi, mengapa kita tidak cuba untuk melihatnya dari sisi kebaikan? Tidak pernahkah kita terfikir betapa ramai yang serba sedikit mula tahu tentang Islam atau tokoh-tokoh Islam, berapa ramai yang menitis airmata mendengar ceramah ringkas mereka, dan berapa ramai yang mungkin turut terinspirasi untuk menjadi pendakwah kepada orang lain tak kira apa jua caranya?

Poin utama saya cuma satu: CUBALAH UNTUK MEMANDANG SISI POSITIF TENTANG SESUATU PERKARA, terutamanya tentang usaha orang lain dalam menyebarkan agama. Mengapa perlu sentiasa mahu kondem apa sahaja isu yang sedang viral? Kalau sememangnya perkara tersebut dilarang agama, kita tidak berdebat tentangnya. Namun jika ia tentang perkara yang harus dan dibenarkan, cubalah untuk sentiasa berfikir positif tentang orang lain.

Sebenarnya, jika kita ini terlalu banyak melontarkan pendapat serta menzahirkan perasaan yang negatif tentang sesuatu perkara, pada hakikatnya ia hanya membuka aib kita. Ia membuatkan orang lain melihat bahawa kita ini sentiasa sahaja dipenuhi dengan perasaan negatif dan ada sahaja perkara yang mahu kita kondem tentang apa jua isu.

Jadilah positif. Fikir positif tentang orang lain, ucap yang positif tentang itu ini, lakukan yang positif yang termampu kita laksanakan. Andai dalam hati kita penuh dengan aura negatif, benci itu dan ini, fikir buruk tentang orang sana sini, apa yang kita boleh dapat? Cuma hati yang penuh rasa benci & tidak puas, hati yang sentiasa mahu mencari kesalahan orang lain dari setiap sisi & hati yang sukar untuk memandang bahawa orang lain lebih baik dari kita.

Jom? Ubah minda & hati kita untuk sentiasa bersangka baik tentang orang lain & mencari sudut yang positif dalam apa jua perkara. :)

Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...