Tuesday, December 15, 2015

Scholarship Offers!

Scholarships aplenty

share these opportunities within our networks๐Ÿ‘‡

1. Australia Award Scholarship (http://australiaawardsindo.or.id)
2. LPDP Scholarsh hip (http://www.beasiswalpdp.org/index.html)
3. DIKTI Scholarship a. Dalam Negeri (http://www.beasiswa.dikti.go.id/dn/)b. Luar Negeri (http://beasiswa.dikti.go.id/ln/)
4. Turkey Government Scholarship (http://www.turkiyeburslari.gov.tr/index.php/en)
5. General Cultural Scholarship India (http://www.iccrindia.net/gereralscheme.html)
6. USA Government Scholarship a. (http://www.aminef.or.id/index.php)b. (http://www.iief.or.id)
7. Netherland Government Scholarship (http://www.nesoindonesia.or.id/beasiswa)
8. Korean Government Scholarship (http://www.niied.go.kr/eng/contents.do…)
9. Belgium Government Scholarship (http://www.vliruos.be/4273.aspx)
10. Israel ... ... xxx
11. Sciences Po France (http://formation.sciences-po.fr/…/the-emile-boutmy-scholars…)
12. Utrecht University Netherland (http://www.uu.nl/…/grantsandscholarships/Pages/utrechtexcel…)
13. Prasetya Mulya Business School Indonesia (http://www.pmbs.ac.id/s2/scholarship.php?lang=ENG)
14. Brunei Darussalam Government Scholarship (http://www.mofat.gov.bn/index.php/announcement)
15. Monbugakusho Scholarship Japan (http://www.id.emb-japan.go.jp/sch.html)
16. Paramadina University Master Fellowship Indonesia (https://gradschool.paramadina.ac.id/…/paramadina-medco-fell…)
17. PPM School of Management Indonesia (http://ppm-manajemen.ac.id/beasiswa-penuh-s2-mm-reguler/)
18. University of Twente Netherland (http://www.utwente.nl/internationa…/scholarshipsandgrants/…/)
19. Sweden Government Scholarship (http://www.studyinsweden.se/Scholarships/)
20. Chinese Government Scholarship (http://www.csc.edu.cn/laihua/scholarshipdetailen.aspx…)
21. Taiwan Government Scholarship (http://www.studyintaiwan.org/taiwan_scholarships.html)
22. United Kingdom Government SCholarship (http://www.chevening.org/indonesia/)
23. Panasonic Scholarship Japan (http://panasonic.net/citizensh…/scholarships/…/requirements/)
24. Ancora Foundation Scholarship (http://ancorafoundation.com)
25. Asian Public Intellectuals Fellowship Japan (http://www.api-fellowships.org/body/)
26. AUN/SEED-Net Scholarship (http://www.seed-net.org/index.php)
27. Art Asia Major Scholarship Korea National University of Arts (http://eng.karts.ac.kr:81/karts/board/list.jsp…)
28. Ritsumeikan Asia Pacific University Japan (http://www.apu.ac.jp/home/life/index.php?content_id=30)
29. Seoul National University Korea (http://en.snu.ac.kr/…/gradu…/scholarships/before-application)
30. DIKTIS Overseas Scholarship (http://www.pendis.kemenag.go.id/beasiswaln/)
31. Honjo International Scholarship Foundation Japan (http://hisf.or.jp/english/sch-f/)
32. IDB Merit Scholarship Programme for High Technology (http://www.isdb.org/irj/portal/anonymous…)
33. International HIV & Drug Use Fellowship USA (http://www.iasociety.org/fellowship.aspx)
34. Nitori International Scholarship Foundation Japan (http://www.nitori-shougakuzaidan.com/en/)
35. School of Government and Public Policy Indonesia (http://sgpp.ac.id/pages/financial-conditions)
36. Inpex Scholarship Foundation Japan 
37. Asia University Taiwan (http://ciae.asia.edu.tw/AdmissionsScholarship.html)
38. Macquaire University Australia (http://www.mq.edu.au/…/macquarie_university_international_…/ . 

Please share for the benefit of  our youth. ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Monday, December 14, 2015

Nostalgia Telefon


Bismillah.

Rasa nak tulis entri santai sikit. Sambil mengimbau kenangan tengok hp-hp lama yang saya pernah ada. Hehe. Memang sangat mengusik jiwa. Setiap hp tu ada kenangan tersendiri. :') 

Kita tengok gambar jelah ye. 















Phewww banyak rupanya. Note 3 yang last guna sebelum guna yang sekarang. Sekarang guna hp apa? Nanti kita cerita panjang lagi. :P 



Wednesday, December 9, 2015

Senja Menanti Maghrib

Bismillah.

Waktu senja hampir Maghrib selalu sahaja membawa fikiran ini melayang ke zaman belajar di KISAS 10 tahun yang dulu. Kerana bacaan alQuran yang dipasang di corong masjid sebelum masuk waktu Maghrib seolah mengingatkan diri ini tentang suasana di surau asrama puteri sewaktu di KISAS. Sambil tunggu masuknya waktu Maghrib, jasad ini sudah terbiasa untuk turun awal dan membaca beberapa helaian alQuran, adakala dengan perasaan sayu, kerana rindu akan keluarga yang jauh di Johor. Namun perasaan ketika itu juga sememangnya indah, berada di surau yang dipenuhi teman-teman yang sama-sama menanti waktu solat, sambil masing-masing mencari pahala dengan membaca ayat-ayat cinta dari Tuhan.

Terkadang rasa sungguh rindu pada zaman itu, sungguh. Namun bukan rindu untuk kembali ke suasana itu, akan tetapi rindu untuk menjadi diri yang suci seperti ketika itu. Di Kisas lah diri ini mula belajar akan erti pergantungan kepada Tuhan, belajar untuk berbicara dengan kawan-kawan akan hebatnya Tuhan, juga belajar untuk meneruskan perjuangan meski sekali sekala rasa jatuh terjelepuk ke hadapan. Almaklum, sebelum Kisas, diri ini tidak pernah berada di sekolah agama, yang benar-benar menitikberatkan soal agama selain akademik.

Bukanlah terlalu suci, namun waktu itu segalanya masih baru. Jiwa masih baru dalam mengenali pengorbanan kepada agama, semangat masih baru dalam mengamalkan ilmu-ilmu agama yang sentiasa memenuhi hari, tak kira siang ataupun malam. Waktu itu, hati masih terasa suci, masih dipenuhi ilmu agama semata. Cabaran yang datang juga hanya lah tentang pelajaran. Tiada masalah hati, tiada masalah terlalu leka dengan urusan dunia.

Ya Allah betapa aku rindu diriku di waktu itu. Ampunkan khilafku selama aku meninggalkan bumi waqafan Kisas yang disayangi. Terima kasih ya Allah kerana pernah mencampakkan diriku ke sana. :')



Sunday, December 6, 2015

Kisah UKM dan RM1

Bismillah. 

Semalam buat pertama kali menjejakkan kaki di UKM. Ada seminar di sana. Naik LRT kemudian komuter kemudian teksi. Sampai sahaja di sana, agak pelik sebab Program lain. Hati dah tak sedap. Cek balik info program, tengok tarikh, terus rasa nak ketawa campur nangis. Sebab seminarnya esok. Esok. :P 

Maka dengan rasa kelakar, terus install app MyTeksi. Sebab tak biasa dengan UKM ni, tak tahulah kena naik bas apa kalau nak ke komuter. Tapi tak ada pulak driver teksi yang available waktu tu. Jadi kaki ni terus berjalan menuju bus stop terdekat. Tanya students kat situ, mereka tunggu bas apa? Katanya bas ukm, free, tak perlu tunjuk kad matrik. Lega. 

Tapi tup-tup, yang sampai bus rapidkl. Gabra sekejap sebab tak ada duit RM1 untuk bayar tambang. Buat lah muka seposen tanya sister kat sebelah tu,

"Sis ada RM1?" 

"Ada, ada. Amiklah." 

Buat muka seposen, dapat RM1. :D Alhamdulillah ada manusia baik hati yang sudi tolong. Terima kasih Allah. Masa dalam bas, minta no akaun sister tu sebab nak bank in duit dia. Sister tu kata dia halalkan. :'( Walaupun cuma RM1, tapi sangat terharu. Sambil dalam hati terus mendoakan sister tu. 

Betapa berertinya sebuah kebaikan meski dari segi harga, tidaklah sebesar mana. Namun dari segi nilai, mashaAllah dia telah membantu diri ini untuk tiba ke destinasi, dia telah membantu menghilangkan rasa kaget sebentar tadi gara-gara risau tidak dapat naik bas. 

Begitulah dalam hidup kita, pasti akan terbit sebuah doa dari setulus jiwa, saat ada seseorang yang telah membantu. Dan seandainya kita juga mahukan orang asing mendoakan kita, bantulah sesiapa yang kita jumpa yang memerlukan. Boleh jadi Tuhan menghantar kita sebagai wasilah untuk memudahkan urusan orang lain. InshaAllah. 

Kindness never fails to melt the hearts.  




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...