Thursday, March 24, 2016

She's Beautiful

Bismillah. 

It has been a few days since I slept late like this. Actually I wasn't really in a good health condition before this, and not fully recovered yet but Alhamdulillah I am fine. I am a writer (though only myself claims that), so whenever I have something in mind that I wanna write, I need to fulfill the urge. I just can't ignore it, or else I won't be at ease & will keep thinking about it. Especially if it's regarding stuffs that I haven't told anybody. 

I am currently wearing my telekung, sitting on my study/working chair, typing on this touch screen- keypads, using this orange Blogger app, in the dark. I wear telekung not because I want to pray or just done praying, instead the room is very cold and wearing this attire somehow keeps me warm & comfortable. :) 

I was just thinking about this one internationally known female public figure named Kads. (That's just her short name). I used to like her so so much during primary school and the fangirl-ing mode didn't stay long since I stayed in the hostel after that & had limited time for television or internet. 

It was just a few months ago that I happened to watch her again on screen & somehow the feelings for her returned! I mean the feelings of admiration. Of course she's pretty, a stunning lady with a pair of hazel eyes. However, her physicals aren't the main quality why I like her so much. Let me just write down all the good points from her that I adore and secretly wish to adopt. 

1) She's a voracious reader. Currently she has three rooms in her house that have been turned into a library! That's magical. And another beautiful fact is; before she got married, she put this one special condition to her husband that if he wants to marry her, he needs to provide a home with a library like the one in "Beauty & the Beast". And of course she got it, as her honeymoon gift. Oh my... Isn't it so sweet. 

2) She loves her mother so much. Though she isn't a Muslim, but she knows the value of a mom & really appreciates her. She always bring her mother to certain occasions (it's rare for a married woman to do so!) & she said that her love for her mother increases more after she has her own children. She will always call her mother even for just to say thank you for being patient with her when she was a kid. 

3) She leads a healthy lifestyle. She doesn't smoke & drink. Though she likes to eat, but she will always make sure that she eats healthy food. She goes to the gym regularly and she's very strict about her sleep schedule. She says that she sleeps a lot at night, which means she sleeps early every night. 

4) She's different from other women from her field. Usually women like her will only care about a good look with heavy make up and always find the chance to expose their great shapes. But she's not like that. She doesn't put much make up, she doesn't really care to look beautiful (but she IS beautiful even without make up). She's not a bimbo, rather she's an educated public figure who doesn't think that a pretty face or uncovered body is the most important aspect to be accepted & loved by lots of people. 

5) She loves her family so much and thus, she chooses to limit her work though the demand for her involvement is extremely high. She always says that she wants to spend more time with her family, with her daughter & son. For her it's okay to keep rejecting the best and great offers which are presented on her eyes. 

6) She says that she's a person who always try to find happiness in whatever situation she is. She doesn't wait for a happy surrounding to make she feel happy, instead she herself will find the happiness within every place. This is such a wonderful quality, a positive trait that we shall apply as well. 

Anyway, though she's not a Malaysian, I still have this one tiny hope that I can meet her. :p Anyway, sometimes I do feel bad for admiring a non-Muslimah, but I know it's not wrong to admire the good qualities of other people regardless of their religions. 

Till then, wassalam. <3

Monday, March 21, 2016

My Longing For Japan

Cherry blossom. Also known as sakura. Which only blooms once a year. How I wish I can go to Japan & stand under a Sakura tree. 
.
.

When I was 13 years old, there was this one place at the bus station near my school, which had one area where the grass was almost fully covered with pink flowers. And it looked even more breathtakingly beautiful  since some people would park their bicycles under the shades of the blooming trees. Bicycles + flowers on green grass + trees = perfection. πŸ’•
.
.

As far as I can remember, Japan has been very dear to my heart since I was in primary school. Mainly because of Doraemon. I fall in love with the serenity shown in the neighborhood area in that cartoon. Till today I still envision myself being in the neighborhood there, having lots of friends at the park, with a tender blowing wind that brings the sweet sense from flowers around it. 
.
.

And during that time too, me & my siblings did engross ourselves with this one Japanese drama entitled Die Sterntaler or Hoshi No Kinka. It was such a sad story of a mute girl who had to confront with lots of obstacles, and to top it all, she became blind as well. I don't really remember the storyline, but I do remember that the three main characters of the drama is Aya, Shuichi & Takumi. 😁✨
.
.

I admit that I don't really like to watch movies or dramas, but when I was in UIA, my brother recommended me to watch these two Japanese series: Attention Please & Buzzer Beat. I love both stories so much! They are not mainly about love especially Attention Please. It's about doing the things that seem impossible, that people think you aren't able to do it. Such an inspiring story. Buzzer Beat is about chasing your dreams, till you finally reached them. I have this one special spot in my heart for inspirational stories, no matter in what language, coz I am such an inspiration-seeker. 
.
.

Now that my bff is destined to pursue her Masters study in Japan, my longing for that country is getting bigger. Will I have the chance to go there? I don't want snow, Coz I can't stand being in a cold season. I need a spring, a summer, & an autumn... πŸŒΎπŸ‚πŸŒΈπŸŒ₯✨
.
.

Honestly I didn't intend to write this long. I just wanna share the picture of cherry blossoms. But I just can't stop my mind from letting out all the memories & stories  regarding Japan. 

May Allah give me chance to be in Japan one fine day, it will be much better if can stay there for a few months. <3

Wednesday, March 16, 2016

Mereka Hilang

Bismillah.

Siang tadi saya menghantar anak untuk menyertai program di salah sebuah playschool. Tak sangka di situ akan terjumpa kawan rapat zaman uia dan juga kisas. 2 jam lebih berlalu dengan sangat pantas kerana terlalu banyak perkara yang kami bualkan sementara menunggu anak-anak selesai berprogram.


Majdiyya & Abqori

Saya meninggalkan playschool tersebut dengan perasaan yang agak terkilan dan sedih dan hampir tidak mahu percaya. Bercerita tentang nasib sahabat-sahabat kami yang suatu masa dahulu memang rapat dan kerap ke sana sini bersama.

Cerita sedih, cerita yang tidak tahu apa khabarnya, cerita yang memilukan dan akhirnya menyesakkan dada kerana tidak mampu membantu, Allahu akbar, hebatnya ujian orang lain jika hendak dibandingkan dengan diri ini.

Kebanyakan teman-teman yang entah di mana sekarang itu, tidak dapat dihubungi kerana mereka seolah-olah sengaja menjauhi kami. Tidak nampak bayang di FB, apatah lagi di whatsApp atau social media yang lain. Ada apa sebenarnya yang berlaku sehingga mereka lebih selesa tidak dihubungi oleh rakan-rakan.

Paling terkilan kerana mereka itu adalah kawan baik kita, yang pernah belajar bersama, siang malam diluangkan masa bersama, pernah menangis ketawa bersama, dan kini semua itu seolah-olah itu tidak pernah berlaku gara-gara hilangnya jejak juga hubungan di antara kami.

Ya Allah andai ada cara untuk aku bantu mereka, Kau tunjukkanlah. Andai aku sememangnya tidak ada daya apa pun untuk meringankan beban mereka, hanya padaMu lah aku menyandarkan harapan dan doa. Moga-moga teman-teman yang aku kasihi itu sentiasa bahagia dan mampu membesarkan anak-anak mereka dalam suasana yang tenang dan sakinah. Jagalah mereka dari segala kejahatan Ya Rabb...

Sungguh, hati ini masih terkilan.





Friday, March 11, 2016

Sendirian Tapi Tidak Kesunyian

Bismillah.

Tadi keluar dengan staff, berhenti solat dan tak semena-mena teringat Shas Mosque (Masjid UIA). Terlalu banyak kenangan di situ. Situlah tempat solat, tempat ulangkaji, tempat berehat dan juga kadangkala jadi tempat makan. Bolehlah kalau nak kata yang dalam satu hari tu, satu pertiga berada di kelas atau library, satu pertiga di Shas Mosque dan satu pertiga lagi di bilik. 

Jadi kalau ditanya apakah yang paling saya ingati tentang UIA, semestinya salah satunya ialah Shas Mosque. Satu saat yang paling saya rindui ialah ketika short sem terakhir, ketika itu kelas sangat jauh dari bilik. Kelas bermula 8 pagi, tapi perlu keluar dari Mahallah (hostel) seawal jam 7 suku pagi kerana perlu berjalan ke sana. 

Oleh kerana selang waktu di antara dua kelas agak jauh, jadi semestinya saya perlu meluangkan masa di sekitar kelas/library/masjid seandainya saya tidak mahu pulang ke bilik. Dan seingat saya, perkara manis yang paling saya rindui adalah ketika selesai kelas 8pagi, saya akan terus ke masjid, dhuha seketika, baca buku dan berehat, sendirian di masjid. Di satu "port" yang sama, perasaan yang sama, ketenangan yang sama. Walau sendirian, namun tak pernah rasa sunyi. :)


Di library. Masa ni pakai niqab. Tapi pakai dalam UIA sahaja :)

Bercakap tentang sendirian, jujur saya katakan bahawa sewaktu zaman degree, saya jenis 'lone ranger'. Saya memang ramai kawan baik, kawan yang selalu saya luangkan masa bersama. tapi saya jenis yang lebih suka sendiri selepas kelas, di waktu rehat antara jarak kelas, ketika memilih kelas dan subjek, semuanya saya sendirian. Tapi biasanya memang ada kawan yang akan saya jumpa di tempat-tempat saya tuju. Cuma, ketika belajar, saya lebih suka sendiri, kerana bagi saya, kemahuan kita & kawan tak sama. Pada waktu rehat, ada yang mahu makan, ada yang mahu rehat, ada yang mahu pulang ke bilik dan sebagainya. Dan saya mahu ikut kemahuan sendiri. Saya pilih kelas mengikut jadual sendiri dan tak perlu risau andai ada kelas yang tak sama dengan kawan baik.

Bagi saya, saya perlu buat keputusan sendiri dalam menentukan halatuju pelajaran saya.  Saya tidak mahu menjadi seperti segelintir orang yang mahu berada dalam kelas yang sama dengan kawan baik untuk setiap subjek. Tidak mahu mendengar kata-kata orang lain tentang pensyarah atau subjek sekian-sekian. Jika saya memang mahu, saya akan terus daftar subjek itu. Semestinya saya juga ada kawan baik dan kawan yang saya sama-sama lakukan group discussion, cuma untuk siang hari sewaktu kelas, saya lebih banyak ke sana ke sini sendiri sehinggakan ada yang berbisik-bisik tertanya kenapa saya asyik dilihat sendirian membeli makanan, di perpustakaan dan juga ketika pergi dan pulang kelas. ;)


Rindu. :')

Bagi saya, kalau kita ada matlamat sendiri, ada impian sendiri, kita tak akan peduli samada ada orang mahu bersama kita atau tidak. Andai ada, Alhamdulillah. Andai tak ada, inshaAllah saya mampu sendirian dan tidak mengganggu perjalanan. Sebenarnya, waktu degree dulu, saya akui saya mahu cepat- cepat grad, kerana itu saya tidak kisah ambil banyak subjek dalam satu sem, dan kerana itu juga saya tak boleh atur jadual yang sama dengan kawan. Sebab tak ramai yang mahu selesaikan degree mereka dalam tempoh 3 tahun. Dan sejujurnya saya agak menyesal grad awal, pertama sebab saya sayangkan waktu degree dan tak seharusnya saya tak sabar menamatkannya & kedua kerana saya terpaksa grad dengan kakak senior. Jadi kenangan waktu konvo saya tidak terlalu indah dan 'happening'. Namun ada hikmah takdir saya sedemikian. Dah berlalu dan tak wujud kecuali dalam hati.

Apapun, terima kasih kalau anda baca sehingga akhir. Entri ini saya akui ia tidak bermanfaat untuk anda, cuma sekali sekala saya suka selitkan kenangan zaman belajar di blog ini. :) Okaylah, mata pun dah kuyu, nanti saya tulis lagi, inshaAllah.



Wednesday, March 9, 2016

Virus Blogging

Bismillah.

Sebenarnya malam ni rancang nak tidur awal. Tapi tunggu anak tidur dulu kemudian buat itu ini, dan akhirnya tak boleh lawan keinginan untuk bukak blog sejak dua menjak ni. Mungkin sejak ada wifi di rumah (sebelum ni guna mobile data sahaja sebab baru pindah rumah), dan juga sejak kerap bawa balik laptop ke rumah. Sebelum ni memang tinggalkan di ofis sebab taknak anak tengok laptop. Tapi sekarang ni Alhamdulillah kalau ada laptop di rumah, anak tak sibuk merengek nak tengok pun. Mungkin dia dah faham laptop ni hanya untuk Mama buat kerja. :D

Tak rancang juga untuk tulis apa-apa di sini malam ni cuma nak singgah sebab mood blogging tengah "in". Kalau mood "out", memang lama la tinggal blog ni. Tapi harapnya lepas ni konsisten berblog. Sebagai latihan untuk diri sendiri menulis. Kalau nak pandai menulis memang caranya adalah perlu banyak menulis. InshaAllah akan terus menulis. Kalau tak di sini, inshaAllah boleh ditemui di instagram, facebook, telegram, twitter. :)

Okay, dah tiba masa untuk undur diri. Teruja rasanya sebab esok 4 orang team El Sajida akan photoshoot untuk Majalah Nur buat kali ke-3. Haha. Alhamdulillah kali ni dapat tawaran untuk isi ruang masakan dalam Majalah Nur. Gambar tak lah besar mana, tapi bolehlah jugak untuk promote tudung-tudung El Sajida. <3




Tuesday, March 8, 2016

I am Different. Is it Okay?

Bismillah.

No matter how much I try, I will still have this one question inside my head: "What are other people's perceptions about me?" stuck in my mind. I admit that I am much better than before in term of being overthinking about those who don't matter at all, but there are times where I will have this one question lingering on my mind. And it's happening now.

At this moment, I keep asking myself, is it okay for me to be like this? To be someone who's known as the founder of a business, but I don't talk or share much about it, unlike other business persons. Their FB status, their tweets, their moments, their personal IG photos, mostly are regarding their businesses. However, I am a bit different. If you scroll my FB feed, you can see that I do share various topics and issues; families, friends, funny moments, trivias, some business tricks and whatnot.



I love sharing. Since I started blogging on the year 2008, I have developed this one kind of interest, sharing & writing about anything. When I was studying, I always blogged about my subjects, about the topic learnt on certain days, about lecturers, friends, books I read, movies I have watched and more. I don't know why but I kinda get a satisfaction while doing so. And today, as I am now a mother, a wife, a businesswoman, a sister, I definitely have more and more things to share with my friends and followers.

Sometimes, I share a simple photo in my personal instagram not in the intention of sharing anything that will benefit them, it's just that I am a girl who loves to read (in the future) about her life from the different perspectives of different phases of life that she has gone through. For me, it is so interesting to have something to refer to, to treasure the memories and to know more about my past self. Suddenly I feel like I am such a pathetic girl, with melancholic heart who is seeking for nostalgic moments to be brought to the current and future life. :')

Okay I think I have been carried away from the real topic. Is is okay to be different? Is it okay that I don't talk about my El Sajida all the time? For me, different social media account, different content that I will share, depending on the audience as well as my emotions while writing them. As for my personal FB, my topic of sharing is general. I share anything that I feel important, funny, cute or beneficial. In personal twitter, I tweet about personal simple stuffs, stuffs that I like, quotes that I adore and current simple thoughts. In my WeChat moments (which I have deleted the app from my phone & no longer active there), I used to update about more personal stories and share lots of my pictures since the audience there are well filtered. So what about my personal instagram? The photos I uploaded there are personal as well, and they are usually about my home, my daughter, the pics of my books, and the things I do besides business tasks. And finally at the telegram channel, I share quite a lot regarding business tips. I deliberately wanna make that channel as a channel for those who wanna know about business and a few sharing as what I usually write here.

I know the answer.... It is totally fine to be myself. To share what I like as well as they are not harmful and won't make other people think bad about me. I need to take care as well about my reputation as someone known as a founder of Hijab & Muslimah Attires Company. Of course from time to time I try to be more matured in writing as well as in my real traits. Sometimes people might think that when I do business & share a lot of good stuffs, I am doing it for others. But in reality, it is me actually who will gain benefits from all those things. I am the one in a dire need of gathering more & more ajr/thawaab/rewards from Allah.

Till then, rest assured that I will maintain my style of sharing. I will be myself and will follow my way, as long as Allah is pleased with it, inshaAllah.




Friday, March 4, 2016

Dalam Diam Aku Mengagumi

Bismillah.

DIA, TEAM EL SAJIDA

Tiba-tiba sahaja tangan ini terasa ringan untuk menaip tentang salah seorang ahli team El Sajida. Semestinya masing-masing ada cerita dan keistimewaan masing-masing, namun yang seorang ini amat menyentuh hati kisahnya. Boleh juga dikatakan saya pernah beberapa kali mengalirkan airmata ketika teringatkan kisahnya.

Dia pernah bekerja sewaktu raya, sekejap sahaja kerana pada waktu itu, kami hanya perlukan pekerja separuh masa untuk membantu menguruskan packing & posting. Kemudian, dia kembali menyambung pelajarannya di Melaka. Saya kira itu kali terakhir dia di El Sajida, namun selepas beberapa bulan, dia hubungi saya dan menyatakan hasrat untuk bekerja semula kerana dia sudah berhenti belajar.

Saya tidak banyak soal ketika itu, memandangkan dia seorang staff yang bagus, saya menerimanya masuk dan tidak bertanya itu ini tentang apa yang terjadi padanya (berkenaan dia berhenti belajar). Sememangnya saya tertanya, tapi saya kira perkara itu tidak perlu saya sibuk-sibuk untuk ambil tahu. Jika suatu hari nanti dia mahu bercerita, saya sedia mendengar.

Dan akhirnya dia membuka mulut tentang kisahnya. Kisah hidup yang memang meyedihkan namun saya kagum kerana saat dia menceritakan apa yang dia pernah alami, setitis airmata pun tidak ada. Malah cara dia bercerita sangat bersahaja sedangkan peristiwa-peristiwa pahit yang berlaku itu tidaklah lama sudah berlalu.

KISAH IBUNYA

Tidak ada kisah ibunya, kerana ternyata ibunya sudah meninggal dunia kerana kanser. Dan paling menyedihkan kerana ibunya pergi tanpa dia dan adik-beradik bersedia. Mereka langsung tidak tahu sebelum itu bahawa ibu mereka sakit tenat.

Satu perkara yang amat saya sayu ketika teringatkannya adalah saat saya melihat dia di biliknya (di rumah staff), lalu saya terbayang bahawa orang lain yang tinggal berjauhan dengan keluarga, yang ada bilik khas di rumah yang bukan milik keluarga sendiri, pasti akan merindui kampung halaman, pasti sekali sekala teruja mahu pulang jumpa ibubapa, pasti sentiasa menanti hari cuti untuk memeluk ibu. Namun semua itu tidak berlaku kepadanya. Bilik itu seolah-olah bilik yang bakal dia huni setiap hari, tanpa perlu menunggu cuti untuk bertemu ibu. Katanya setiap malam dia membaca Al Quran untuk ibunya dan kadangkala sambil disulami airmata.Ya Allah... dan tangan ini menaip dengan mata yang berkaca-kaca..

Dia ada adik beradik, namun masing-masing sudah besar, sudah boleh menjaga diri sendiri dan ada komitmen masing-masing. Namun sekali sekala dia akan berkumpul dengan adik beradik juga. Mungkin itu sahajalah yang dia ada setelah ditinggalkan ibu ketika usia masih muda. Dan kerana adik beradik itulah dia berhenti belajar meskipun dia seorang pelajar straight A. Katanya dia perlu kumpul wang, perlu bekerja. Allahu akbar, besarnya pengorbanan yang dia lakukan dalam usia yang belum pun mencecah angka puluhan.

UJIAN MEMATANGKAN

Ternyata dia seorang pekerja yang sangat berdedikasi, yang tidak perlu dipantau. Dia tahu apa kerja yang perlu dilakukannya dan tidak perlu ada boss di sisi untuk memastikan kerja-kerjanya berjalan. Tahun ini dia masuk umur 20. Katanya dia sudah banyak pengalaman bekerja. Sungguh saya amat kagum dengan anak muda yang sudah biasa mencari wang sendiri, sekurang-kurangnya untuk menyara diri sendiri. Kerana dari situ dia akan belajar tentang kepayahan hidup, juga dia akan belajar menghargai setiap kesusahan yang dia perlu hadapi demi memastikan kelangsungan hidup.

Anak-anak muda seperti ini, mereka sangat berharga. Sangat matang dalam menjalani kehidupan. Tidak mudah melatah, tidak cepat mengalah dan sangat komited dalam melakukan apa sahaja tugasan yang diberikan. Dari dulu saya memang cepat tertarik dengan mereka yang hidup susah, yang tahu menghargai wang dan menghargai orang lain. Orang yang hidupnya sentiasa senang, dia tidak tahu menghargai hidupnya dan cepat mengalah saat terjatuh.

DOA UNTUKNYA

Tidak apa yang mampu saya beri padanya untuk membantu hidupnya melainkan sebuah doa supaya dia diberi kebahagiaan dan ketabahan. Saya paling sedih jika dia ada masalah lalu berkata "mungkin memang nasib anak yatim macam ni..." Allahu akbar, tak mampu saya gambarkan luluhnya hati ini saat dia berkata sedemikian. Tidak ada apa yang salah tentang menjadi seorang anak yatim wahai adikku... Bersabarlah. Engkau terlalu istimewa, terlalu berharga, terlalu Allah sayang dan cinta...






p.s.: Untuk kamu yang dimaksudkan, andai terbaca tulisan ini, simpan sahaja dalam hati, Usah diberitahu. :) 






Thursday, March 3, 2016

Guru KISAS tercinta

Bismillah.

Masih berjaga. Selesaikan kerja sambil ber whatsapp dengan dua insan kesayangan. Seorang di Johor dan seorang di perantauan.

Cuma nak cerita bahawa hati sedang gembira dan turut berbangga dengan kejayaan KISAS kerana sekali lagi menjadi sekolah terbaik Malaysia untuk STPM 2015. Alhamdulillah.

Saya percaya bahawa semuanya hasil kerja keras guru-guru di sana. Saya pernah menjadi pelajar di sana, pernah lihat betapa guru-guranya lebih bersungguh berbanding anak murid. Betapa guru-guru di sana sangat gigih memandaikan kami. Kerana itulah "teachers" adalah salah satu perkara yang tersenarai dalam 5 unique in KISAS.

Rindu rasanya pada KISAS. KISAS banyak mengubah diri ini. Dan diri ini juga tak kurang banyak berubah sejak meninggalkan KISAS. Apapun, hidup tetap diteruskan, nyawa tetap harus digunakan sebaiknya. Moga cukup bekalan buat menghadap Tuhan yang menciptakan segala.



Komen ibuku di FB :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...