Sunday, October 30, 2016

TIPS BUAT SALES GUNA FB (Part 1)

Bismillah.

Alhamdulillah selesai tonton video dari Sifu FB Ads, siapa tak kenal Sifu Jamal kan? ;) Orang bisnes mesti kenal, lagi-lagi yang buat bisnes secara online. Okaylah, saya terus share ye apa yang saya dapat dari video yang saya tonton tadi. Saya share sikit-sikit dulu AGAR LEPAS ANDA BACA NI, TERUS PRAKTIK! Saya pun macam tu, tengah berkobar nak praktik terus apa yang Sifu ajar tadi. :D

Okay, jadi apa tips pertama untuk buat sales pantas menggunakan medium Facebook? Tips nya ialah bina TRUST di kalangan pelanggan kita. Meh saya senaraikan antara langkah-langkah penting untuk membina trust:

1) DEMO: Letak video/gambar cara menggunakan produk kita (video lebih baik). Contohnya saya jual tudung labuh. maka yang terbaik ialah untuk saya buat tutorial pakai tudung yang saya jual. Atau boleh juga buat video produk kita sedang digunakan.

2) PROFILE PIC SENDIRI: Untuk Facebook personal kita, kita seharusnya menggunakan gambar sendiri. Supaya orang tahu bahawa kita memang wujud dan 'real'.

3) SOCIAL PROOF: Cara untuk dapat social proof ialah dengan menaikkan jumlah followers/fans page kita. Orang lebih cenderung untuk membeli dari page yang lebih ramai fans. Selain itu, boleh juga naikkan jumlah komen di post-post FB kita. Perlu tahu cara bagaimana untuk menarik pembaca agar meninggalkan komen di post kita.

4) FAKTA: Gunakan fakta/info saintifik yang berkaitan produk anda. Contohnya anda jual produk kesihatan yang mengandungi ginseng, jadi anda boleh banyakkan share tentang kebaikan ginseng dari segi saintifik dan kesihatan.

5) TESTIMONI: Letak gambar testimoni banyak-banyak, kalau boleh kat FB ads pun letak juga. Dan bagus juga kalau kita buat satu album khas yang mengumpulkan semua testimoni berkaitan produk kita. Kalau customer tak beri testimoni, kita boleh cuba minta dari mereka.

6) TUNJUKKAN BISNES KITA REAL: Caranya ialah; banyakkan gambar aktiviti bisnes kita, e.g; gambar staff buat kerja, gambar customer, gambar mesin-mesin yang digunakan untuk produk kita etc.

7) OWNER: Sekali sekala perlu upload gambar owner dan aktiviti owner. Contohnya gambar owner berurusan dengan customer, video owner share tips, atau apa sahaja gambar aktiviti owner yang berkaitan bisnes tersebut. Lagi bagus kalau kita wujudkan watak pada owner tersebut. Kalau untuk El Sajida, watak owner diletakkan sebagai Kak Jida. ;)

8) AUTORITI: Kalau ada dapat award, tunjukkan. Kalau masuk TV, majalah, suratkhabar, kongsikan juga. Ini termasuk juga dengan cara kongsikan gambar artis/public figure menggunakan produk kita.

9) KONSISTEN: Mesti konsisten dalam mengkilankan produk, buat iklan FB Like Marketing, dan konsisten update page.

10) JAMINAN: Letak jaminan kepada customer. Contohnya, kalau mereka guna produk kita tapi tak berkesan, wang mereka akan dikembalikan.

11) RELATIONSHIP: Wujud two-way communication antara kita dan customer. Jika mereka tanya/komen apa-apa, kita mesti jawab dengan sebaik mungkin.

Jadi inilah 11 cara untuk kita membina TRUST pelanggan terhadap produk kita. InshaAllah saya akan share lagi TIPS seterusnya tapi pastikan anda praktik dulu mana-mana langkah di atas ni. Senang je kan? ;)

Boleh share untuk manfaat bersama.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...