Tuesday, November 22, 2016

Tips Elak Fokus Terganggu kerana Handphone

Bismillah.

Hari tu ramai yang tanya saya macam mana caranya untuk tak terganggu fokus gara-gara social media atau secara generalnya, oleh handphone. Saya cuba kongsikan salah satu caranya, walaupun mungkin tak berkesan pada semua orang.

Saya tulis note sahaja ya, sebab nak kejar masa untuk masuk pejabat dan buat kerja lain.

1) TURN OFF NOTIFICATIONS untuk semua apps dalam hp kita kecuali yang betul-betul penting & urgent untuk diambil immediate response contohnya whatsApp. Semua notifications di social media dan mana-mana apps memang sengaja dibuat warna merah untuk tarik perhatian kita.

2) Pilih masa-masa khas untuk reply apa-apa mesej/email. Contohnya, anda tetapkan supaya waktu untuk reply mesej adalah pada jam 9am, 2pm & 8pm. Kiranya masa tu anda reply mesej secara pukal. Jadi tak perlulah anda banyak kali buka apps semata-mata untuk reply, sebab bila selalu bukak apps, biasanya kita bukan bukak untuk reply apa yang penting sahaja, tapi akan melencong tengok itu tengok ini, komen itu komen ini. Sekali tengok boleh makan masa sampai 30minit sebab terleka. Bayangkan kalau 9-10 kali sehari bukak apps? Banyak jam akan berlalu tanpa kita buat perkara yang lebih penting.

3) Untuk orang bisnes, (tak bisnes pun boleh cuba), untuk apa-apa yang anda nak post di social media, sediakan satu waktu khas untuk tulis banyak-banyak atau siapkan gambar semua banyak-banyak untuk apa yg anda nak post, buat dalam satu folder. Bukannya setiap kali nak post tu barulah nak tulis atau nak amik gambar. Kalau ada apps yg boleh buat schedule post, lagi bagus.

4) Delete App facebook di handphone. Sebab saya rasa majoriti antara kita akan ada masalah yang sama iaitu dah terbiasa kejap-kejap nak bukak FB walaupun tak ada benda penting nak buat kat FB tu. Saya pun sama, sebab tu saya dah buat cara ni iaitu delete App FB. Bukan suruh deactivate FB tau, tapi jangan ada app FB kat handphone. Bermakna, kalau anda nak bukak FB, guna lah laptop. :) Cara macam ni akan kurangkan masa kita menghadap FB sebab zaman sekarang memang orang dah kurang bukak laptop sangat kalau bukan waktu kerja, dan ramai lagi prefer untuk bukak handphone sahaja. Saya dah cuba & berkesan & lebih tenang. Kalau ada benda yang saya nak post barulah saya akan on FB di laptop, dan masa tulah saya akan baca newsfeed kejap, atau reply apa-apa komen serta mesej yang ada. Percayalah, tengok FB banyak-banyak, akan sangat mengganggu emosi. Emosi cepat berubah-ubah sebab status kawan-kawan di newsfeed ada macam-macam tema. Betul tak? Ada yang sedih, ada yang gembira, ada yang terharu, ada yang kelakar, ada yag menyakitkan hati, dan sebenarnya bila terlalu cepat emosi berubah, ia akan buat otak kita letih. Lagipun, kita tak dapat apa pun bila terlalu banyak tengok FB. Tak gembira dan tak memuaskan hati pun.

5) PALING PENTING: buat detailed schedule tentang apa yang anda nak buat setiap hari. Tulis siap-siap, pukul sekian-sekian, kita nak siapkan kerja sekian-sekian. Bila ada target macam ni, memang inshaAllah kita akan lebih fokus dan tahu nak buat apa. Jangan multitask. Multitasking hanya akan mengganggu fokus dan akhirnya tak ada kerja yang siap sempurna sebab semua nya dibuat ala kadar gara-gara terlalu sibuk buat macam-macam kerja dalam satu masa.

Okay, moga-moga ada mana-mana step di atas ni yang boleh anda praktik dan bermanfaat untuk anda. Selamat menjadi muslim yang lebih produktif dan fokus buat kerja!

Let's be productive rather than busy.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...