Monday, June 5, 2017

Beautiful Ramadhan

Bismillah.

I was about to doze off a few minutes ago, but suddenly I remembered that I haven't listed down the things that I need to settle tomorrow. So I got up from my bed and headed to my lovely table. I can't list them tomorrow coz it will be too late. So I am done with the list and there you go: 2 pages of tasks to be done! Phewww... Surely not only my tasks but it will include the whole team of El Sajida.

While I was writing down my tasks just now, I play the song about Ramadhan in youtube. I was actually looking for this one Ramadhan song which is so beautiful, sweet & no musical instruments used. But still, it sounds very nice to the mind and heart. I am not sure about the exact title but it's just written there: Beautiful Ramadhan Song 2015. I am quite sure that's not the title though. I keep repeating that song again & again and it really makes me feel that I have to appreciate this month of blessing more, before it ends. :'(

This reminds me of one lecture regarding Ramadhan which says that the analogy of Ramadhan is; you are given 2 hours to legally take any amount of money from the bank which for sure stores millions and billions! What are you going to do with that 2 hours given? Well, no need to answer it since we all know the answer already. If you say you aren't going to take as much as you could, I'd say you are crazy. Haha. Pardon me but that's the reality.

And that's what happens to Ramadhan. Allah gave us 30 days and let us grab as many rewards as we could from this month, moreover, the deeds done in this month will get double, triple or even more rewards mashaAllah. We might not see the rewards with our eyes now, but later in the Hereafter we will, inshaAllah. Just believe that all these rewards are much more valuable than the money at the bank and keep on struggling to increase the good deeds.

9 days of Ramadhan already left us & a few more days ahead, the days are there but it is not confirmed yet that we will get the chance to finish the 30 days of Ramadham. Coz at any point of time, we can die if our time has come.

O Allah, please give us strength to keep on doing the good deeds, and please, save us from our dark side. Only You can help us O Allah.


This is the song. :) 

Sunday, June 4, 2017

Bengkel Lady Boss

Bismillah.

Saya selalu tulis yang saya tak berapa minat untuk gelarkan diri saya sebagai ladyboss. Saya lebih suka gelarkan diri saya sebagai founder. Kenapa? Mudah saja, bagi saya istilah founder lebih formal, lebih matang & lebih dekat di jiwa saya. Tapi saya tak ada masalah jika perempuan lain gemar gelarkan diri mereka sebagai lady boss. Tidak ada yang salah tentangnya. :) Tapi kenapa saya tulis tajuk ladyboss? Okay, sebab siang tadi saya ada join kelas Lady Boss 101 di bawah kelolaan ABS. Semuanya dari wanita untuk wanita, terutamanya wanita yang perlu menjadi leader dan ada beberapa anak buah di bawahnya untuk dipimpin.

Sekian lama saya tak hadiri sebarang seminar berkaitan bisnes, rasanya lebih setahun juga. Kali terakhir adalah seminar Sifu Fbads sebelum raya tahun lepas. Saya memang nak join seminar lady boss ini sebab saya tahu saya amat cetek ilmu pengetahuan dalam bab menjadi pemimpin. Dari dulu saya ni sejenis yang lebih minat untuk bekerja di bawah orang (menerima arahan) dan bekerja di sebalik tabir. Jadi apabila tiba-tiba saya ada ramai pekerja di bawah saya, saya jadi buntu juga bagaimana cara terbaik untuk menjadi seorang pemimpin yang berpengaruh & ada karisma.

Walaupun bengkel ni cuma 3jam, tapi input yang saya dapat, benar-benar input yang saya perlukan & akan praktikkan semampunya. Yang paling saya suka ialah topik "Karisma Nabi" dan bagaimana kita boleh contohi Baginda Sollallahu alaihi wasallam. Bila penceramah sebut beberapa hadith dan bercerita serba sedikit tentang hadith tersebut, saya jadi sangat teruja, walaupun ada hadith yang memang saya dah tahu, tapi saya tetap seronok & impressed, macam dengar cerita yang pertama kali saya dengar. Subhanallah betapa aura baginda sollallahu alaihi wasallam tak pernah pudar sehingga kini.

Cuma satu je saya nak rumuskan tentang karisma Nabi. Bezanya karisma cari Nabi & Karisma cara barat adalah, Nabi gunakan akhlak & tingkah laku untuk mempengaruhi manusia. Sedangkan karisma barat lebih cenderung menggunakan material untuk menarik orang menyukainya/ terpengaruh. Contohnya bergambar dengan kereta mewah. Nabi tak perlu semua itu, Nabi tak ajar semua itu. 'Kos' karisma Nabi sangat murah & semua orang mampu ikuti; iaitu guna akhlak & peribadi kita. Dalam masa yang sama, cara percakapan & cara berurusan dengan orang di bawah baginda juga turut dibincangkan.

Sebenarnya kita ni amat kurang mengkaji hadith, amat kurang mengaplikasikan hadith dalam kehidupan kita. Kadang-kadang kita fikir, hadith nabi tu adalah sekadar cerita atau kisah zaman lalu. Tapi kita mungkin tak sedar bahawa kisah perang Badar/ Uhud/Khandak ada sesuatu padanya yang kita boleh praktikkan dalam menjadi seorang pemimpin. Boleh jadi juga kita tidak perasan bahawa pada proses penulisan/ pegumpulan alQuran secara berperingkat itu, ada pengajarannya yang boleh kita praktikkan pada zaman ini.

Sungguh saya rindu untuk belajar hadith. Rindu untuk mengkaji hadith, di mana padanya terdapat mukjizat demi mukjizat. Dan padanya juga tersirat hidayah buat manusia yang mencari kebenaran. Betapa ramai lagi sebenarnya yang tidak tahu apa itu hadith? Apa kategori hadith? Bagaimana ulama hadith menentukan taraf hadith? Adakah semua yang dikatakan hadith itu adalah benar-benar sahih dan datang dari Rasulullah sollallahu alaihi wasallam? Semua ini persoalan yang kita perlu jawab dan perlu kenalpasti kenapa masih ramai kurang ilmu tentang apa itu sebenarnya hadith.

Silap besar bila orang fikir bahawa hadith ni hanya untuk pelajar jurusan agama, sedangkan Rasulullah sollallahu alaihi wasallam berkata bahawa hadith tu adalah salah satu daripada dua perkara yang akan menyelamatkan kita dari kesesatan. Maka adakah hanya pelajar jurusan agama sahaja yang perlu selamat dari kesesatan? Semestinya tidak, dan semestinya hadith itu perlu dipelajari & difahami oleh semua yang bergelar Muslim.

Mudah-mudahan satu hari nanti Allah beri saya peluang untuk terus belajar hadith, tak pakar pun tak apa, asalkan saya ada ilmu tentang apa yang diajar dalam hadith & paling penting, saya praktikkan ilmu yang dipelajari itu inshaAllah.

Gambar hiasan: Bilik saya di UIA dahulu, sebagai pelajar jurusan Al Quran & As Sunnah. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...