Monday, November 12, 2018

Haji Ketika 29 Tahun, Satu Kenangan

Bismillah.

Saya baru perasan rupanya dalam pada saya banyak share itu ini tentang pergi haji, saya tak pernah betul-betul cerita macam mana saya dapat tawaran pergi haji dalam usia yang boleh dikatakan muda berbanding kebanyakan jemaah haji yang lain.

Buat pengetahuan semua, saya daftar haji pada tahun 2011. Dan kalau ikutkan, giliran saya tunaikan haji (mengikut kuota tabung haji) ialah pada tahun 2045. Waktu tu saya tak rasa sedih melihat giliran masih lambat, sebab dalam hati saya yakin bahawa kalau Allah jemput ke rumahNya, saya akan pergi jauh lebih awal dari giliran tersebut. Saya juga pernah terlintas dalam hati untuk menunaikan haji sebelum umur 30 tahun sejurus selepas saya membaca satu doa di internet berkaitan 'hajj before 30".

Pada Januari 2016, suami saya dapat tawaran menunaikan haji. Panggilan itu agak tidak disangka-sangka kerana itu kali ke-3 suami saya mendapat surat tawaran dari pihak Tabung Haji. Kali pertama ketika 17 tahun kalau tak silap saya, dan kali kedua pada tahun 2011. Namun kedua-duanya suami saya tolak atas sebab kekangan ketika itu. Dan tak silap saya, kalau kita sudah decline tawaran sebanyak dua kali, kuota kita akan gugur dan giliran akan diberikan kepada orang lain. (Tapi masih boleh buat rayuan). Suami saya sudah membuka akaun Tabung Haji sejak kecil lagi. Sebab itu gilirannya mendapat tawaran agak cepat.

Dalam flight. Di tempat duduk saya.
Dan untuk tahun 2016 tersebut, suami saya tidak ada membuat sebarang rayuan untuk menunaikan haji, kerana itu kami agak terkejut + bersyukur apabila menerima surat tawaran. Bermula dari saat itu, saya juga terus cari cara bagaimana untuk membuat surat rayuan untuk menunaikan haji bersama suami. Kalau cuma isteri (45 tahun ke bawah) yang dapat surat tawaran haji, suami tak perlu buat surat rayuan kerana automatik suami akan pergi kerana isteri wajib ada mahram yang pergi bersama. Namun jika hanya suami yang dapat tawaran haji, isteri perlu membuat surat rayuan jika ingin turut bersama-sama menunaikan haji. (boleh baca selanjutnya tentang tips rayuan haji diluluskan di SINI)

Ketika baru tiba di Mekah.

Jadi pada bulan April, saya google cara-cara menulis surat rayuan haji, cukupkan duit RM10k dalam akaun tabung haji dan submit surat tersebut. Sungguh saya rasa amat berdebar menantikan surat jawapan. Ketika itu, pihak Tabung Haji mengatakan bahawa jika saya tidak menerima apa-apa surat tawaran selewatnya bulan Ramadhan tahun tersebut, bererti rayuan saya tidak diterima.

Bilik saya di hotel Land Premium, Mekah selama sebulan.
Dan, bercucuranlah airmata saya ketika Ramadhan tahun tersebut tamat & saya tidak ada menerima sebarang surat dari pihak tabung Haji. Ketika itu saya redha tidak dipanggil dan berazam untuk membuat rayuan pada tahun berikutnya, Namun tiba-tiba pada bulan Ogos 2016, ayah mertua menghantar sms kepada saya dan beritahu bahawa pihak Tabung Haji ada menghubunginya untuk memaklumkan bahawa saya perlu memberi jawapan samada mahu menunaikan haji pada tahun tersebut atau tidak. Rupa-rupanya pihak Tabung Haji ada menghubungi saya tapi tidak berjaya kerana saya sudah bertukar ke nombor baru.

Bila saya hubungi semula pihak Tabung Haji, barulah saya dapat tahu mereka ada hantar surat tawaran kepada saya sejak bulan April lagi, yang bermakna surat rayuan saya yang sebelum itu sebenarnya telah diluluskan. Saya pun tak tahu kenapa surat tersebut tidak sampai kepada saya. Maka turun naiklah saya di bangunan Tabung Haji demi menyelesaikan urusan pendaftaran haji 2016.

Malam pertama di Mekah untuk haji 2016. Masjidilharam yang kurindu

Saya langsung tidak berkesempatan untuk mengikuti sebarang kursus haji, semuanya kerana saya dapat tahu tentang tawaran ini agak 'last minute'. Tak silap saya, ketika itu saya hanya ada 3 minggu untuk selesaikan urusan sebelum berangkat menunaikan haji pada 3hb September 2016. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar walaupun kesuntukan masa. Cuma saya tak dapat nafikan bahwa perasaan saya ketika itu amat berdebar. Saya ada menulis di SINI tentang debaran tersebut.

Apa pengajaran yang boleh diambil dari pengalaman saya ini?

1) Giliran haji kita yang bukanlah yang sebagaimana tercatat dalam rekod tabung haji kita, tetapi bila-bila sahaja Allah jemput, itulah giliran kita. Oleh itu, jangan sedih atau putus harapan. Teruskan usaha untuk pergi menunaikan haji.

2) Kita boleh menulis surat rayuan menunaikan haji walaupun giliran kita masih lambat. Ini kerana, setiap tahun akan ada sahaja kuota yang kosong kerana sangat ramai yang tidak 'lepas' untuk pergi haji meski sudah tiba giliran mereka. Selain sebab kematian, wanita hamil serta orang yang sakit yang tidak lulus pemeriksaan kesihatannya juga tidak dapat menunaikan haji.

3) Usahakanlah dahulu untuk cukupkan RM10k sekurang-kurangnya dalam akaun tabung haji sebelum kita menggunakan duit yang kita ada untuk melancong ke negara-negara lain. Utamakan ibadah haji kerana ia adalah salah satu rukun islam yang wajib untuk kita tunaikan setelah cukup wang serta kemampuan.

4) Jika kita ada anak, bukakanlah akaun Tabung Haji secepat mungkin dan daftar haji segera (minimum RM1300 dalam akaun), percayalah bahawa ini adalah antara hadiah terbesar yang akan anak kita hargai apabila mereka dewasa kelak.

Moga Allah permudahkan jalan kita semua menuju Haramain, insha Allah.

Saturday, November 10, 2018

TIPS MENULIS OLEH FYNN JAMAL

Bismillah.


Untuk anda yang minat menulis, moga ini bermanfaat untuk anda. :) Tips ini saya dapat dari program bersama Kak Fynn Jamal beberapa tahun lepas di Johor Bahru.


1) Kita tak semestinya banyak baca buku untuk jadi penulis yang baik, cukup dengan kita banyak memerhati/observe (daripada banyak berbicara yg sia-sia), banyak ambil pengajaran dari peristiwa itu dan ini yang pernah kita alami, dan juga banyak berfikir di sebalik apa sahaja yang berlaku.


2) Untuk menulis puisi, atau apa sahaja cerita, boleh sahaja kita guna bahasa biasa-biasa tanpa bahasa yang puitis atau sastera. Asalkan ia dari hati. Guna lah bahasa biasa, pasti sampai. Tengok lah cara kak Fynn tulis, bahasa santai je kan? Tapi ramai yg suka, ramai yg terkesan. <3



3) Jangan sedih atau sentap kalau ada segelintir orang yang tak suka penulisan kita. Percayalah bahawa itu lumrah. Takkan ada penulisan yang 100% disukai oleh semua orang.


4) Sebelum menulis, kita mesti tahu siapa pembaca kita, bagaimana latarbelakang mereka, umur mereka, zaman mereka, apa gaya bahasa yang mereka biasa guna, apa corak hidup mereka, benda apa yang mereka suka, bagaimana perasaan mereka dan macam-macam lagi.

Pendek kata, kena betul-betul kenal dan menjiwai kehidupan pembaca kita. Macam kak Fynn, dia kata sasaran pembaca penulisan dia adalah anak-anak muda yang nak berubah, yang masih rasa susahnya nak berhijrah. Bagamana dengan anda, siapa pembaca anda? :)


5) PEMBACA PALING SUKA BILA DIA TEMUI DIRI DIA DALAM PENULISAN KITA. Ini antara rahsia terbesar dalam dunia penulisan. ;) Kita pun macam tu kan? Kita suka sangat bila kita boleh relate dengan apa sahaja yang diceritakan oleh penulis tertentu. Kita rasa hati kita dekat sangat penulis tu walaupun kita mungkin tak kenal dia.

Jadi, kalau kita nak menulis yang nak menarik ramai orang suka, tulislah tentang mereka, atau tulislah apa sahaja yang mereka boleh ambil manfaat darinya, yang berkaitan diri mereka, dan bukan penulisan syok sendiri. Sekalipun nak bercerita tentang diri/pengalaman kita, tapi cara olahan tu kena betul dan kena pandai tulis supaya bila pembaca tengok, dia sendiri boleh kaitkan pengalaman kita dengan diri mereka.


6) Sebelum tekan post atau publish, pastikan tiada apa dalam penulisan tu yang bakal kita kesalkan. Sebab once dah post dan orang ramai dah baca, kita tak boleh tarik balik walaupun ada option edit. Jadi perlu berhati-hati menulis. Tulislah yang baik-baik. Kata kak Fynn, dia selalu bayangkan macam mana kalau dia tulis perkara yang tak baik, tiba-tiba dicabut nyawanya ketika tulis benda tu? Na'udzubillahi min dzaalik.

Kalau boleh biarlah semua yang baik-baik sahaja di saat pengakhiran hidup kita. Tapi sayangnya kita tak tahu bila hidup kita akan berakhir, sebab tu kena setiap masa berusaha untuk buat/cakap/tulis yang baik-baik sahaja.


7) Jadilah diri sendiri ketika menulis, tak perlu ikut cara orang lain. Sebab bila kita terlalu fokus pada nak tiru gaya penulisan orang lain, kita hilang identiti dan menulis tu sendiri rasa tak syok, sebab kita tak lepaskan sepenuhnya apa yang kita rasa, kita sibuk nak ikut cara orang lain. Tapi kalau memang kita dah tulis guna cara sendiri kemudian tiba-tiba ada orang tegur, "Eh cara kau tulis ni macam cara dotdotdot tulah!" Tak apa, abaikan, sebab memang sebenarnya penulisan kita kadangkala dipengaruhi oleh penulisan orang-orang yang dekat dengan kita, atau yang kita selalu baca tulisannya.

Kalau kita memang betul-betul dah jadi diri sendiri ketika menulis tu tapi ada jugak yang kata kita tiru orang, takpelah, nak buat macam mana. ;p Cuma kalau memang kita perasan yang cara kita tulis tu dah sebijik macam orang tertentu, masa kita perasan tu, cepat-cepat ubah.


8) Macam mana nak tahu kita ni seorang penulis atau tidak? Senang saja, seorang penulis ni biasanya tak tenang bila dia tak menulis, rasa macam tak puas bila dia tak dapat luahkan apa-apa dalam bentuk penulisan. Kita tak perlu tunggu kita publish buku dulu untuk merasakan bahawa diri kita adalah penulis. Tak perlu tunggu ada vocabulary yang hebat-hebat dalam kepala untuk meyakinkan bahawa kita adalah seorang penulis.


"You know you are a writer when you feel very satisfied with what you write." :)


9) Jangan rasa down dan cepat putus asa dari menulis bila tak ramai orang yang like, asalkan kita tahu kita dah tulis perkara yang betul, yang baik-baik, yang bermanfaat. Teruskan menulis. Janganlah baru sekali dua post status FB tak dapat ribu-ribu like macam kak Fynn, terus give up nak menulis. Mula dari bawah, mula slow-slow, dan tulislah apa sahaja yang memberi manfaat. ;)


Teruskan menulis dan memberi inspirasi.

Tuesday, November 6, 2018

Realiti Hidup Business-Founder

Bismillah.

Salah satu perkara yang saya rasa agak mencabar selama menjadi founder bisnes adalah; menangani persepsi orang lain terhadap kita. Ramai orang menganggap menjadi founder adalah perkara yang menyeronokkan, tidak stress, duit berkepuk-kepuk, boleh berjalan sini sana, pergi kelas sini-sana berkenalan dengan kawan baru, best kerja dari rumah dapat jaga anak sendiri dan pelbagai lagi yang 'kelihatan' seronok.

Tapi hakikatnya, seorang founder itu manusia biasa juga, yang diuji, yang ada tekanan tersendiri, yang ada masanya dia di bawah. Sudah berapa ramai orang bisnes yang alami tekanan sehingga perlu mendapatkan rawatan. Apalagi founder yang perlu menguruskan anak-anak & bisnes dalam masa yang sama. Pastinya jalannya tak mudah dan kesabaran yang tinggi amat diperlukan.

Selain kesabaran, salah satu perkara yang turut diperlukan oleh para founder ialah support system yang hebat. Dan saya baru sedari bahawa orang yang mampu menjadi support system terbaik bagi para founder (selain pasangan) adalah rakan-rakan founder juga. Kenapa? Kerana hanya sesama founder akan memahami segala cabaran dalam dunia bisnes. Hanya founder sahaja yang tahu bagaimana rasanya menangis kerana bisnes jatuh dan dalam masa yang sama diuji dengan perkara lain.

Bisnes ini, apabila kita tidak kuat, apabila kita tidak semangat, income kita juga akan terkesan. Kerana itu adakala ia tak mudah untuk memaksa diri sentiasa okay dan bersemangat menyiapkan task-task bisnes. Menjadi founder bisnes juga bererti anda tidak boleh berhenti mencari cara untuk improve segalanya, diri sendiri, jualan, staff.

Founder bisnes, kami dibiasakan untuk sentiasa cuba untuk positif dan berkongsi segalanya yang positif. Kerana itu, ramai yang menganggap hidup sebagai founder ni tak ada masalah, yang indah dan tenang-tenang sahaja. Tapi mereka silap, ramai founder bisnes yang saya kenal, yang di sebalik posting di FB atau IG mereka yang indah-indah atau gembira, terselit duka di hati serta beban yang amat berat.


Apabila saya masuk dalam komuniti founder, setiap hari akan ada saja salah seorang (atau lebih) yang akan mengadu itu dan ini. Dan kami selesa bercerita masalah masing-masing kerana situasi kami semua sama, dan kami amat memahami setiap apa sahaja cabaran serta ujian yang sedang dialami.

Tentang persepsi orang lain tentang founder bisnes samada yang positif atau negatif, tiada apa yang dapat dilakukan. Cuma adakala stress juga apabila orang minta derma, minta free itu ini, minta sponsor, dan apabila kami tidak dapat penuhi, mulalah dilabel sebagai kedekut atau sombong. Aduhai, kalaulah mereka faham realiti kehidupan seorang founder. Apapun, sebagai founder, yang mampu dilakukan adalah mencari support system yang baik, sebagai salah satu cara untuk mengekalkan momentum & juga kewarasan sendiri.

Untuk rakan-rakan founderku, bertahanlah dalam jalan ini. Andai diuji, moga terus kuat dan moga tak patah semangat untuk terus bangkit. Berehatlah seketika jika itu yang diperlukan. Moga Allah terus beri rezeki yang cukup kepada kita semua. Amin.


Monday, October 29, 2018

5 TIPS SUPAYA RAYUAN HAJI DILULUSKAN

Bismillah.

Tadi ada yang tanya saya di instagram ask tentang haji, terus saya terfikir untuk menulis beberapa tips ini, sebagai panduan untuk anda yang ingin buat surat rayuan haji. Tapi tips ini cuma cara yang kemungkinan boleh membantu dalam mendapat kelulusan rayuan, bukan jaminan bahawa rayuan kita akan diterima. Ini semua ikhtiar dan terserah kepada Allah untuk menentukan. :)

Pertama: Cukupkan duit dalam akaun Tabung Haji (TH).
Semasa buat surat rayuan, pastikan kita sudah masukkan RM10k dalam akaun tabung haji kita, dan sebutkan di dalam surat tentang wang yang sudah cukup itu. Supaya pihak TH tahu bahawa kita memang serius akan pergi haji jika dipanggil dan tidak akan menolak tawaran gara-gara isu kewangan. Jika ada calon yang ditawarkan menolak tawaran, ia agak menyusahkan pihak TH kerana perlu mencari calon baru.

Kedua: Pergi kursus haji dahulu sebelum menulis surat rayuan.
Apabila pihak TH nampak bahawa kita memang sudah bersedia ke sana, inshaAllah ia adalah satu bonus juga agar rayuan kita terpilih untuk diluluskan.

Ketiga: Beritahu bahawa fizikal kita masih sihat dan muda, dan inshaAllah akan mudah untuk mengerjakan haji di samping membantu warga emas yang lain sepanjang mengerjakan haji. Isu kesihatan sangat penting untuk dipertimbangkan oleh pihak TH, kerana itu setiap calon jemaah haji perlu menjalani pemeriksaan kesihatan dan biasanya sangat ramai juga yang tidak berjaya melepasi syarat-syarat minimum kesihatan untuk menunaikan haji. (Dan jika anda seorang doktor, nurse atau memegang mana-mana jawatan yang dapat menyumbangkan tenaga semasa di sana, anda juga boleh beritahu tentangnya.)

Keempat: Jika anda seorang wanita dan ayah/suami anda mendapat tawaran, anda boleh nyatakan bahawa jika anda pergi bersama mahram anda  (yang memang gilirannya), pihak TH akan dapat jimat kuota. Macam mana tu? Kalau anda pergi dengan mahram, bermakna mahram anda tidak perlu pergi lagi buat kali kedua ketika giliran anda yang sebenarnya tiba pada masa akan datang.

Kelima: Hantar surat rayuan dengan segera. Apabila buka sahaja kaunter rayuan haji, terus tulis surat dan hantar kepada pihak TH. Boleh google contoh surat rayuan haji, ada ramai yang sudah kongsi. Biasanya kaunter rayuan dibuka sebulan dua selepas haji. Saya tak pasti bila tarikh yang tepat rayuan mula dibuka. Anda boleh hubungi Tabung Haji di talian: 03 6207 1919.

Apapun, jangan mudah berputus asa jika rayuan anda belum diterima. Teruskan membuat rayuan, dan persiapkan diri untuk mengerjakan haji. Kita hanya merancang & berusaha, tapi Allah lah yang akan menentukan bila waktunya kita akan dijemput ke sana, Dia mahu lihat apa usaha kita untuk ke sana. Dan jika kita ditakdirkan meninggal dunia sebelum sempat menunaikan haji, moga-moga ada pahala besar buat kita kerana sudah benar-benar berusaha. InshaAllah.

Pandangan Masjidil Haram dari Sofwah Tower


Thursday, October 18, 2018

Reviu Buku: Nota Parenting Ohsem oleh Dr Taufiq Razif

Bismillah.

Sejak menjadi seorang ibu, ada banyak buku parenting yang telah saya baca. Dan antara yang saya rasakan amat membantu & mudah difahami adalah buku Nota Parenting Ohsem oleh Dr Taufiq Razif.

Inilah kali pertama saya membaca buku parenting yang ditulis oleh lelaki Melayu. Dan sungguh saya amat berterima kasih kepada beliau kerana menulis buku yang sangat bagus seperti ini. Saya amat sarankan anda semua yang bergelar ibu/bapa untuk mendapatkan buku ini.



Saya tidak mahu mengulang menulis isinya di post kali ini, tetapi saya ingin menyenaraikan sebab-sebab mengapa anda wajib baca buku Nota Parenting Ohsem (NPO) ini.

1) Mudah difahami: Bahasa yang digunakan sangat mudah difahami dan tidak perlu dibaca sesuatu ayat itu sehingga dua/tiga kali demi mendapatkan kefahaman.




2) Susun atur isi kandungan yang menarik: Ia bukan semata-mata tulisan berperenggan dari awal hingga akhir bab, akan tetapi ada beberapa bahagian dari setiap bab yang disusun dalam bentuk point, serta ada rajah yang membantu. Perkara ini memudahkan kita untuk mencari apa isi pentingnya, dan apa yang perlu kita lakukan.



3) Immediate-action: Banyak nasihat serta tips dalam buku ini yang kita boleh terus praktikkan. Contohnya, doktor memberi nasihat supaya tutup TV apabila telah selesai rancangan yang anak kita tonton, kerana bunyi dari TV itu boleh mengganggu minda anak kita walaupun dia tidak menontonnya.



4) Melibatkan ibu & bapa: Tips serta nota dalam buku ini tidak dikhaskan untuk ibu sahaja. Ia juga menekankan peranan bapa & apa yang bapa boleh lakukan dalam situasi tertentu. Jadi, ia sangat sesuai juga dibaca oleh para bapa, apatah lagi ia memang ditulis oleh seorang lelaki.



5) Tidak meleweh: Antara perkara yang signifikan tentang buku ini; nota parenting nya straight to the point dan tidak memberi data serta cerita yang panjang yang tidak bermanfaat. Ia terus bercakap tentang perkara yang kita perlu tahu. Contohnya; untuk cara menjadikan anak kita hebat. Doktor tidak menjelaskan apa itu maksud anak hebat atau apa sahaja perkara pendahuluan, tetapi doktor terus senaraikan apa yang kita sebagai ibubapa boleh lakukan. Apa caranya? Yang itu kena baca dari buku Nota Parenting Ohsem, mukasurat 53. ;)

Saya tahu dan faham yang ramai ibubapa alami situasi di mana dalam fasa tertentu mereka berasa buntu (atau tertekan) memikirkan apa lagi cara terbaik dalam mendidik anak-anak. Cara yang saya dapat bantu anda semua adalah dengan memperkenalkan buku ini, yang inshaAllah akan banyak memudahkan anda menguruskan anak-anak serta emosi sendiri. Ya, emosi ibubapa sangat berperanan dalam mendidik anak-anak. Boleh baca dengan lebih lanjut dalam buku Nota Parenting Ohsem ini.

Dari mana saya dapatkan buku ini? Saya beli di MPH. Dan rasanya banyak juga kedai buku yang menjual buku ini, online atau offline. Kalau nak beli dari doktor juga mungkin boleh, ini link facebook beliau: https://www.facebook.com/taufiq.razif


Wednesday, October 17, 2018

3 Cara Mudah untuk Ingat Apa yang Kita Baca

Bismillah.

Pernah saya ditanya tentang soalan ini, iaitu;

"Macam mana kita nak ingat apa yang kita dah baca?"

Sebab kita mesti ada waktunya lepas habis baca sesuatu buku, kita rasa macam,

"Eh, apa yang aku dah baca dari buku ni ye?"

Jadi saya nak kongsikan di sini tentang 3 cara yang dapat membantu kita untuk mengingat isi buku yang kita baca, samada fiksyen (cerita) atau bukan fiksyen.




Cara pertama: Gariskan isi penting dari setiap muka surat yang kita baca. Dan untuk yang suka, anda boleh catatkan apa yang anda faham dari mukasurat tersebut di ruang kosong mukasurat berkenaan. Ada orang suka 'conteng' buku yang sedang dibaca, dan ada yang tak suka. Tapi sekurang-kurangnya dengan cara menggariskan isi penting (atau ayat penting) akan dapat membantu kita mengingati apa yang kita baca.

Cara kedua: Ceritakan apa yang kita baca kepada orang lain. Contohnya kita sedang berbual dengan kawan, jadi ambil peluang tersebut untuk ceritakan serba sedikit tentang isi buku yang sedang kita baca. Kerana apabila kita bercerita menggunakan ayat sendiri, kita cenderung untuk lebih mudah mengingati serta memahami apa yang kita baca.

Cara ketiga: Tulis. Kongsi di blog atau facebook atau Instagram anda tentang buku yang sedang anda baca. Kongsikan isi penting dari buku tersebut secara ringkas. Atau anda boleh juga menulis review tentang buku tersebut. Dengan cara ini, otak kita pasti akan memproses semula apa perkara atau data yang telah kita dapat dari pembacaan sebelum ini.

Boleh cuba dulu tips ini supaya anda tak rasa membuang masa membaca buku yang akhirnya anda lupa apa isinya. Selain tiga tips ini, yang penting adalah untuk praktikkan ilmu yang kita dapat dari buku tersebut. :)

Tuesday, October 16, 2018

Munajat Malam

Bismillah.

 Waktu malam selepas anak-anak tidur, saya sangat mudah tersentuh hati mengalirkan airmata memikirkan manusia-manusia penting dalam hidup. Antara sedih, risau, terharu, rindu. Bercampur semuanya.

Saya selalu rasa terharu dan terlalu sebak memikirkan baiknya Allah memberi aku dua anak penyejuk hati ini, banyaknya bahagia yang Allah beri kepadaku melalui anak-anak ini. Dan apabila mengenangkan demikian, saya pun pasti akan mula terbayang bagaimana agaknya mereka ini andai saya pergi dahulu meninggalkan mereka. Allahuakbar, terlalu sedih untuk digambarkan.

Suka atau tidak, satu masa kita tetap akan perlu berpisah dengan insan-insan kesayangan kita. Dan, sungguh saya rasa tidak bersedia untuk kehilangan mereka. Meski itu lumrah dunia, setiap yang hidup akan mati, namun tetap tidak dapat menidakkan perasaan sedih yang mencengkam sanubari.

Apabila terbayangkan ibu juga airmata ini terlalu cepat mengalir. Terbayang ibu pasti rindukan anak-anak sebagaimana kita merindukan anak kita walau anak cuma ke sekolah sebentar. Apatah lagi ibu tua yang sudah tinggal jauh dengan anak-anak. Allahu... Ya Allah, aku mohon Kau beri aku peluang untuk berbakti kepada kedua ibubapaku selama hayat mereka. Aku mohon Kau murahkan rezeki aku agar aku dapat bahagiakan mereka dengan memberi apa sahaja yang mereka minta. Ya Allah aku ingin bersusah payah untuk mereka sebagaimana mereka bersusah payah membesarkan aku.

Untuk anak-anakku, andai Kau ambil aku dahulu dari mereka, jagalah mereka ya Allah kerana Engkaulah sebaik-baik penjaga. Pimpinlah mereka di bawah hidayahMu ya Allah, dan bawalah mereka jauh sejauh-jauhnya dari dosa & kemungkaran. Kerana aku mahu bertemu mereka semula di Syurga.

Dan untuk suamiku, halalkanlah segalanya, moga diampunkan segala dosaku, dan moga dikau redha akanku, supaya di Akhirat kelak aku akan bisa memilih mana-mana pintu syurga yang aku mahu. Allahuakbar, matikan aku dalam iman. Matikan aku saat Kau sudah menerima taubatku, matikan aku dalam sujudku padaMu...

Tuhan, aku benar-benar ingin sebuah kehidupan bererti, yang meninggalkan bakti & budi... Yang penuh kecintaan pada Ilahi... yang bukan mengejar duniawi tetapi yang mencari bekal untuk dibawa ke firdausi.

Tuhan, terima kasih untuk hidup ini...

Friday, October 12, 2018

17 Pesanan Prof Muhaya tentang Mengurus Masa

Bismillah,

Saya ingin berkongsi sedikit apa yang saya dengar dari slot Prof Muhaya di Ikim.fm berkaitan mengurus masa. Disebabkan saya juga mengejar masa, saya hanya akan menulis dalam bentuk point dan mudah-mudahan ia senang difahami & dipraktikkan inshaAllah.

1) Pastikan apa yang kita update di whatsApp atau mana-mana social media kita adalah perkara yang bermanfaat. Jika kita share sesuatu yang lagha atau membuang masa, kita sebenarnya sudah membazirkan masa orang lain untuk membaca apa yang kita share.

2) Salah satu ciri ahli syurga ketika di dunia ini ialah: dia sentiasa tenang di dunia. Kerana hatinya sibuk mengingati Allah. Tidak sibuk dengan hal manusia, apatah lagi yang tidak berkaitan dengannya atau yang tidak memberi manfaat.

3) Semakin banyak seseorang itu berwhatsApp, semakin rendah produktiviti kerjanya. Kerana banyak masanya telah dihabiskan untuk melihat whatsApp.

4) Hargai sesiapa yang berada di hadapan kita. Jangan leka dengan komunikasi di alam maya sehingga kita mengabaikan komunikasi yang di dunia realiti.

5) Manusia yang paling penting pada saat ini adalah: Manusia yang berada di hadapan kita, yang sedang berurusan/ berkomunikasi dengan kita.
Waktu yang paling penting adalah: waktu sekarang.
Perkara yang paling penting untuk dibuat adalah: apa sahaja kebaikan

6) Nabi sollallahu alaihi wasallam, apabila berurusan atau berbicara dengan sesiapa yang di hadapannya, dia akan membuatkan orang itu merasa seperti dialah manusia yang paling penting bagi Nabi, Betapa Nabi menghargai manusia yang berada di hadapannya. Oleh itu janganlah kita terlalu leka dengan handphone sehingga mengabaikan sesiapa yang di hadapan kita.

7) Salah satu tanda Allah sayang kita: Allah letakkan rasa benci kepada perkara lagha dalam hati kita.

8) Perlu selalu minta Allah beri kecukupan waktu kepada kita & beri keberkatan masa.

9) Untuk yang sudah berkahwin, jadikan pasangan kita sebagai "taqwa partner" kita, yang membantu kita menjadi hamba Allah yang beriman.

10) Bangun pagi, jangan terus buka handphone atau social media. Selepas selesai solat, mandi, serta apa yang sepatutnya, jika mahu buka handphone, bukalah video yang berkaitan motivasi atau mencari inspirasi.

11) Kalau kita berpegang kuat dengan Al Quran, hubungan kita sesama suami isteri akan jadi lebih baik.

12) Di rumah kita, pastikan kawasan meja makan adalah GADGET-FREE ZONE.

13) Di rumah, kalau kita ada rasa menyampah atau tak suka bila tengok pasangan kita, tetapi di tempat kerja kita rasa seronok berurusan dengan mereka yang berlawanan jantina, itu tandanya syaitan sudah berjaya mempegaruhi kita dan membuat kita hanya nampak keburukan pada pasangan kita. Memang itu kerja syaitan, iaitu untuk memisahkan suami dan isteri atau mencetuskan pergaduhan.

14) Kena sentiasa tanya pasangan kita;

"Have I been a good husband/wife to you?"

"Kalau saya mati sekarang, ada tak apa-apa perkara yang awak terkilan?"

15) Tanya diri kita, ada tak kita ni berniat untuk jumpa pasangan kita di syurga nanti?

16) Kalau suami/isteri kita nampak banyak sangat berwhatsApp, itu salah satu tanda bahawa dia mungkin kekurangan perhatian dari pasangan, jadi dia cari perhatian di whatsApp.

17) Usah terlalu banyak bermain game atau melayan hiburan. Kalaupun kita perlu, pastikan ia hanya 5% sahaja dari kehidupan kita.

Salam Jumaat & semoga bermanfaat! :)

Wednesday, October 10, 2018

3 Sebab Kenapa Anda Perlu Berbisnes Ketika Muda

Bismillah.

Kalau anda ada perancangan untuk memulakan sebarang bisnes, waktu yang terbaik untuk mulakan adalah SEKARANG. Lebih awal lebih baik, lebih muda lebih utama. Di sini saya senaraikan tiga sebab kenapa lebih utama untuk memulakan bisnes ketika usia 20-30an.

1) Masih muda, masih tidak ada banyak komitmen. Jika anda masih bujang (tak kira sedang belajar atau bekerja), memulakan bisnes seawal mungkin adalah yang terbaik kerana anda masih belum ada komitmen yang banyak seperti rumahtangga atau anak-anak. Apabila berbisnes, tahun-tahun permulaan sangat memerlukan tenaga & masa yang banyak dari anda. Dan anda akan ada banyak masa untuk merasa jatuh, merasa kerugian dalam bisnes (ini semua perkara wajib dalam SEMUA bisnes), dan anda tidak perlu terlalu risau kerana tanggungan anda hanya diri anda.

2) Lebih bertenaga dan bersemangat. Dalam apa jua perkara, kita fahami bahawa jiwa anak muda memang sentiasa membara, kerana itu ia amat penting untuk disalurkan ke tempat yang sepatutnya. Jiwa muda yang kental dan bersemangat adalah antara elemen yang sangat penting dalam mengembangkan bisnes dan belajar pelbagai perkara tentang membina legasi.

3) Usia muda lebih mudah menyesuaikan diri dengan perkara baru. Anak muda lebih cepat untuk belajar tentang teknologi dan bagaimana menggunakannya untuk bisnes, apatah lagi untuk 'adapt' dengan teknologi yang adakala terlalu cepat berubah-ubah, contohnya berkaitan membuat iklan di Facebook. Ia bukan sesuatu yang mudah untuk dipelajari apatah lagi kerana sistem & algorithm Facebook terlalu kerap berubah. Dan difahami bahawa apabila kita semakin berusia, ia semakin sedikit sukar untuk kita cepat memahami teknologi baru. Bisnes sentiasa memerlukan kita untuk upgrade ilmu dan diri.

Sebenarnya ada banyak lagi sebab kenapa bisnes sebaiknya dimulakan ketika usia masih muda. Tapi saya hanya sebutkan beberapa perkara sahaja yang terlintas buat masa sekarang. Jadi kalau anda ada niat untuk memulakan bisnes, mulakan sekarang! Samada menjadi ejen dropship, stokis, atau bina brand sendiri.

Moga membantu. :)

Tuesday, October 9, 2018

Alhamdulillah, finally.

Alhamdulillah, I've got my own domain.

Big thanks to sis Iman Abdul Rahim for sharing the steps. It was kinda complicated just now to transfer the domain to blogger, but I googled on how to do it. Though it's a bit technical (and me is so noob at it), Alhamdulillah I managed to change my url.

I really hope that after this, I'll update this blog more often InshaAllah. Getting your own domain isn't free, you have to pay for it. So I wanna make sure that I will make use of this blog. It's just that I am currently considering whether to buy a new theme for my blog or stick to current free theme.

[Update: I've decided that I am not buying any theme from Etsy yet. I wanna make sure first that I am consistent in updating this blog.]

How to Improve Your English

Bismillah.

I have been receiving questions on how to improve our skills in English, especially for speaking & writing. So I guess it will be better if I write my answer here, easy for you to refer, and easy for me too, since I won't have to repeat the same answer. Anyway, first let me remind you that I am still improving my English too, so if you happen to see any grammatical errors in my post, kindly excuse me, for I am still learning. :)


Basically, for every skill in this world that we want to acquire or improve, there's one compulsory thing to do; practice. So, if you want to improve you writing skill, by hook or by crook, you have to write, a lot. And same goes to improving your speaking skill; practice speaking. Speak whenever you have chance. I'll elaborate more after this. But you get me right? There's no magical way to attain a skill & be good at it, except by practicing it, again & again, with the right method.


Now what you need to do when I say that you have to practice writing? Up to you, as long as you make yourself used to writing in English. It's even more easy in this modern world, because you have so many virtual places that you can practice writing; Facebook, Instagram, Twitter, Blogspot, Tumblr and many other social media. (If you prefer the pen & paper method, great then).


Do you feel embarrassed that you might make mistakes? No problem, as a start, you can set the audience only to yourself, or make a new account that's set to private and only you (or a few other people) can view it. Because the goal from this practice isn't really to let people read your idea, but to let you practice writing, to make your hands & mind get used to jotting down whatever you have in your mind.


As for me, I started practicing thoroughly to write in English when I was 17, it was 14 years ago, the year I need to sit for my SPM. I was given tasks by my English mentor to write an essay every week, and submit the essay to her, which I was asked to sit down for exactly one hour (to get used to the time length for exam) and make sure I finish an essay.


At first it was not an easy task, I had to force myself a lot, but eventually it got easier. And after SPM, I've decided to have a blog as a place for me to improve my writing skill. As the technology is getting more advanced, I have so many social media accounts, I use them to help me improve my writing. It's okay if you feel like you're writing craps at first, we all do anyway. Just start. :)


I wanna share how I used to write during my early days of blogging, and how it really helped me. I usually created a draft of my blog entry in Microsoft Words. When I write there, it will notify me whenever I make spelling mistakes or grammatical errors in my sentences. And more importantly, Microsoft Words will recommend better (or bombastic?) phrases for me to use in my sentences. You can try this too.


Now let's move to speaking. Honestly, there's no other way to be able to speak in English, other than to actually speak in that language. Having good skills in writing/listening/reading English isn't a guarantee that we will automatically be good in speaking. If our tongue rarely speaks English, we will never be good in speaking English, no matter how good we are in writing English. Because writing & speaking are two different skills.


And I have to admit that, my speaking skill isn't as good as my writing, perhaps because I write more than I speak in English. (Only speak in English with my daughter, obviously the vocabularies used aren't as much as those in written texts).


If I don't speak much in English, then when did I actually learn speaking? Since I was small, I really love to read English books loudly.  I am sure it helps me to let my tongue get used to say English words. Other than that, it's important too to speak to yourself in English. Not necessarily in front of a mirror, you can even practice it while lying down. Choose any topic that you want, and then talk to yourself in English.

Lots of people say they learn a lot from watching movies & listening to English songs. I am not sure how much it helps, because I don't learn English through movie or songs. However, I don't deny that we can improve our vocabularies and listening skill by doing so. :)

Anyway, another final note to add, for writing, I benefited a lot from my readings. I learn new words, how to construct sentences, phrases, idioms, and many more. As for speaking, listening to other people speaking (in my case, I love listening to English motivational talk or Islamic lectures) helped me a lot in improving my speaking skill. So I guess, these four skills- reading/writing/speaking/listening can't be separated if we want to improve our language proficiency.

Till then,
Bye!



Sunday, March 25, 2018

7 Important Tips on How to Read to Your Baby

Bismillah.

Everytime I share photos of my daughters on Instagram, and it happens that my eldest daughter is reading in that photo, I will get this kind of question;

"What did you do to make her love reading so much?"

And I usually don't have enough time to reply properly every time I was asked that question, because the answer isn't simply in one sentence. So I guess I need to write down here some of the tips that I applied and (Alhamdulillah it worked) hopefully others can benefit from them too.

So, the first thing is; START EARLY. Even when our baby can't comprehend what we say yet, just read, read & read to them. This is one of the most important things that we need to do in order to instill the love for books in our children's hearts.

Since I was pregnant to my firstborn, I had always hoped that 'reading' will be one of my kids' favorite thing & one of the earliest thing that I want them to fall in love with. Why? Because being a muslim, I know that the first revelation from God to the prophet is to read. Definitely there must be a very big reason why Allah asks us to read first.

Okay let me just start with the tips on How to Read So Our Babies Will Listen and feel interested;

1) Put our baby on lap. This is for bonding reason as well as for teaching them on how a book is read.

2) Choose a colorful book with very minimal words. You don't necessarily need to read every words written in the book, you can choose to use your own words, or choose to describe everything in the page. This will help our baby to learn lots of new vocabularies.

3) Read in different tones, but make sure the tone can be differentiated easily. For example, excited tone for happy content/stories and sad/crying tone for sad content. This will make the reading session becomes much more interesting and fun. Plus, don't forget to make the sound of everything possible that you can make regarding the page that you read! (e.g: sound of a car or strong wind)

4) If possible, replace the character's name with our baby's name. This will make them feel more attracted to listen to what we read & they will be more focused.

5) Choose a big book, with pictures that our baby can clearly see & touch, hence feeling excited.

6) Ask questions to our baby regarding what we read, so that there'll be an interaction. For example, ask our baby about elephant; "Can you make the sound of an elephant?" & then you answer it without waiting for them to answer. This kind of interaction can actually help our baby to develop better in the language that we use.

7) Read when our baby is in a good mood (fed, well rested). I think every mother can easily know when their baby is happy, comfortable, and not sleepy. Avoid reading to them if we see that our baby is uncomfortable or even cry when we start reading to them.

That's all for now. Don't feel stress, don't force yourself or your baby too much, try little by little, and eventually it will be worth it. Pertaining to the question on how to make our kids love books, I think I have to make a new blog post regarding it. Because we need to know how to read to them first, before making them fall in love with books & reading. So, till the next time, bye!

Sunday, February 18, 2018

7 Reading Tips for Busy Moms

Reading is not merely a hobby. It’s a need! We read not only for leisure, but to help us to improve ourselves, improve our lives, as well as to gain more knowledge regarding the situation or responsibilities that we currently hold. I keep getting this one same question on how do I find times to read?

So I wanna share here some of the tips that I’ve found & been practicing since a few years back in order to make sure that I have time to read everyday.

1)  Read when your kids are asleep. For example, spend half an hour in the morning to read before they wake up. Believe me, it’s the the best me-time moment to be spent with reading. Or perhaps you can read at night after the kids are asleep. Just a few minutes or pages won’t disturb your sleeping schedule. And it’s a bonus if you breastfeed your baby, because you will have longer time to read. Stop scrolling your instagram/fb feed & start flipping pages to read.

2)  Always have your books in scattered areas around the house. Put a few books at the dry kitchen, a shelf in the living room, a stack beside your bed, or 10 stacks on your working table. This can help you to read at any time even for a few minutes. For example, while waiting for your cupcakes to bake, you can enjoy reading a chapter or two from any books available near you.

3) Never go out without a book in your handbag. If you really want, you will definitely find time to read books. In the car (if you’re not driving), in the train, while waiting for the grab/uber, while waiting for your foods to arrive your table, or while queueing to order your favorite coffee.

4)  Read lots of books at once. Meaning to say, you don’t have to wait till you’re done with one book in order to proceed with another one. (But if you’re reading novels, the game might be a bit different since leaving the book for a long period of time will make you forget the flow of the story). If you ask me, I rarely ready novels or fictional books, so it doesn’t affect me much if I don’t read a certain book continuously till the last page.

5) Read the topic that you really want to know & can apply right away. Hey, do you know that you don’t have to read a book from cover to cover? You can simply look at the content and choose the topic which is new to you, or important for you to know. It will be much better if you read about the stuffs that you can practice right away. Let’s take a parenting book for example; you are in need to know the correct way to deal with your kids tantrum. You can read the topics that are related to your situations or needs only. Because, admit it, you won’t remember the whole book even at the moment you finished reading the last page of it.

6) Make a reading log/diary. Have a list of your “want to read”, “read” & “currently reading”. You can make it online (eg: make an account at Goodreads) or offline (buy a book to jot down your reading journey). Why? Because when you have this log, it can help you to be more motivated to read books. Sometimes it’s not that we’re so busy to read, we just haven’t found the motivation to do so.

7) Find the books that you’re really passionate about. Don’t buy a book just because it’s a bestseller. Buy it if you love it & really excited to read it, doesn’t matter if it’s not a bestseller book. As for me, since I am mompreneur (mom + entrepreneur), my most favorite genres are parenting, entrepreneurship & motivation. So when we already have the book that we really love available near us, it’s not so hard to actually spend time to take the book and read it.

Hope these help! 😄 If you have any tips to add, feel free to drop it the comment section.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...