Monday, October 29, 2018

5 TIPS SUPAYA RAYUAN HAJI DILULUSKAN

Bismillah.

Tadi ada yang tanya saya di instagram ask tentang haji, terus saya terfikir untuk menulis beberapa tips ini, sebagai panduan untuk anda yang ingin buat surat rayuan haji. Tapi tips ini cuma cara yang kemungkinan boleh membantu dalam mendapat kelulusan rayuan, bukan jaminan bahawa rayuan kita akan diterima. Ini semua ikhtiar dan terserah kepada Allah untuk menentukan. :)

Pertama: Cukupkan duit dalam akaun Tabung Haji (TH).
Semasa buat surat rayuan, pastikan kita sudah masukkan RM10k dalam akaun tabung haji kita, dan sebutkan di dalam surat tentang wang yang sudah cukup itu. Supaya pihak TH tahu bahawa kita memang serius akan pergi haji jika dipanggil dan tidak akan menolak tawaran gara-gara isu kewangan. Jika ada calon yang ditawarkan menolak tawaran, ia agak menyusahkan pihak TH kerana perlu mencari calon baru.

Kedua: Pergi kursus haji dahulu sebelum menulis surat rayuan.
Apabila pihak TH nampak bahawa kita memang sudah bersedia ke sana, inshaAllah ia adalah satu bonus juga agar rayuan kita terpilih untuk diluluskan.

Ketiga: Beritahu bahawa fizikal kita masih sihat dan muda, dan inshaAllah akan mudah untuk mengerjakan haji di samping membantu warga emas yang lain sepanjang mengerjakan haji. Isu kesihatan sangat penting untuk dipertimbangkan oleh pihak TH, kerana itu setiap calon jemaah haji perlu menjalani pemeriksaan kesihatan dan biasanya sangat ramai juga yang tidak berjaya melepasi syarat-syarat minimum kesihatan untuk menunaikan haji. (Dan jika anda seorang doktor, nurse atau memegang mana-mana jawatan yang dapat menyumbangkan tenaga semasa di sana, anda juga boleh beritahu tentangnya.)

Keempat: Jika anda seorang wanita dan ayah/suami anda mendapat tawaran, anda boleh nyatakan bahawa jika anda pergi bersama mahram anda  (yang memang gilirannya), pihak TH akan dapat jimat kuota. Macam mana tu? Kalau anda pergi dengan mahram, bermakna mahram anda tidak perlu pergi lagi buat kali kedua ketika giliran anda yang sebenarnya tiba pada masa akan datang.

Kelima: Hantar surat rayuan dengan segera. Apabila buka sahaja kaunter rayuan haji, terus tulis surat dan hantar kepada pihak TH. Boleh google contoh surat rayuan haji, ada ramai yang sudah kongsi. Biasanya kaunter rayuan dibuka sebulan dua selepas haji. Saya tak pasti bila tarikh yang tepat rayuan mula dibuka. Anda boleh hubungi Tabung Haji di talian: 03 6207 1919.

Apapun, jangan mudah berputus asa jika rayuan anda belum diterima. Teruskan membuat rayuan, dan persiapkan diri untuk mengerjakan haji. Kita hanya merancang & berusaha, tapi Allah lah yang akan menentukan bila waktunya kita akan dijemput ke sana, Dia mahu lihat apa usaha kita untuk ke sana. Dan jika kita ditakdirkan meninggal dunia sebelum sempat menunaikan haji, moga-moga ada pahala besar buat kita kerana sudah benar-benar berusaha. InshaAllah.

Pandangan Masjidil Haram dari Sofwah Tower


Thursday, October 18, 2018

Reviu Buku: Nota Parenting Ohsem oleh Dr Taufiq Razif

Bismillah.

Sejak menjadi seorang ibu, ada banyak buku parenting yang telah saya baca. Dan antara yang saya rasakan amat membantu & mudah difahami adalah buku Nota Parenting Ohsem oleh Dr Taufiq Razif.

Inilah kali pertama saya membaca buku parenting yang ditulis oleh lelaki Melayu. Dan sungguh saya amat berterima kasih kepada beliau kerana menulis buku yang sangat bagus seperti ini. Saya amat sarankan anda semua yang bergelar ibu/bapa untuk mendapatkan buku ini.



Saya tidak mahu mengulang menulis isinya di post kali ini, tetapi saya ingin menyenaraikan sebab-sebab mengapa anda wajib baca buku Nota Parenting Ohsem (NPO) ini.

1) Mudah difahami: Bahasa yang digunakan sangat mudah difahami dan tidak perlu dibaca sesuatu ayat itu sehingga dua/tiga kali demi mendapatkan kefahaman.




2) Susun atur isi kandungan yang menarik: Ia bukan semata-mata tulisan berperenggan dari awal hingga akhir bab, akan tetapi ada beberapa bahagian dari setiap bab yang disusun dalam bentuk point, serta ada rajah yang membantu. Perkara ini memudahkan kita untuk mencari apa isi pentingnya, dan apa yang perlu kita lakukan.



3) Immediate-action: Banyak nasihat serta tips dalam buku ini yang kita boleh terus praktikkan. Contohnya, doktor memberi nasihat supaya tutup TV apabila telah selesai rancangan yang anak kita tonton, kerana bunyi dari TV itu boleh mengganggu minda anak kita walaupun dia tidak menontonnya.



4) Melibatkan ibu & bapa: Tips serta nota dalam buku ini tidak dikhaskan untuk ibu sahaja. Ia juga menekankan peranan bapa & apa yang bapa boleh lakukan dalam situasi tertentu. Jadi, ia sangat sesuai juga dibaca oleh para bapa, apatah lagi ia memang ditulis oleh seorang lelaki.



5) Tidak meleweh: Antara perkara yang signifikan tentang buku ini; nota parenting nya straight to the point dan tidak memberi data serta cerita yang panjang yang tidak bermanfaat. Ia terus bercakap tentang perkara yang kita perlu tahu. Contohnya; untuk cara menjadikan anak kita hebat. Doktor tidak menjelaskan apa itu maksud anak hebat atau apa sahaja perkara pendahuluan, tetapi doktor terus senaraikan apa yang kita sebagai ibubapa boleh lakukan. Apa caranya? Yang itu kena baca dari buku Nota Parenting Ohsem, mukasurat 53. ;)

Saya tahu dan faham yang ramai ibubapa alami situasi di mana dalam fasa tertentu mereka berasa buntu (atau tertekan) memikirkan apa lagi cara terbaik dalam mendidik anak-anak. Cara yang saya dapat bantu anda semua adalah dengan memperkenalkan buku ini, yang inshaAllah akan banyak memudahkan anda menguruskan anak-anak serta emosi sendiri. Ya, emosi ibubapa sangat berperanan dalam mendidik anak-anak. Boleh baca dengan lebih lanjut dalam buku Nota Parenting Ohsem ini.

Dari mana saya dapatkan buku ini? Saya beli di MPH. Dan rasanya banyak juga kedai buku yang menjual buku ini, online atau offline. Kalau nak beli dari doktor juga mungkin boleh, ini link facebook beliau: https://www.facebook.com/taufiq.razif


Wednesday, October 17, 2018

3 Cara Mudah untuk Ingat Apa yang Kita Baca

Bismillah.

Pernah saya ditanya tentang soalan ini, iaitu;

"Macam mana kita nak ingat apa yang kita dah baca?"

Sebab kita mesti ada waktunya lepas habis baca sesuatu buku, kita rasa macam,

"Eh, apa yang aku dah baca dari buku ni ye?"

Jadi saya nak kongsikan di sini tentang 3 cara yang dapat membantu kita untuk mengingat isi buku yang kita baca, samada fiksyen (cerita) atau bukan fiksyen.




Cara pertama: Gariskan isi penting dari setiap muka surat yang kita baca. Dan untuk yang suka, anda boleh catatkan apa yang anda faham dari mukasurat tersebut di ruang kosong mukasurat berkenaan. Ada orang suka 'conteng' buku yang sedang dibaca, dan ada yang tak suka. Tapi sekurang-kurangnya dengan cara menggariskan isi penting (atau ayat penting) akan dapat membantu kita mengingati apa yang kita baca.

Cara kedua: Ceritakan apa yang kita baca kepada orang lain. Contohnya kita sedang berbual dengan kawan, jadi ambil peluang tersebut untuk ceritakan serba sedikit tentang isi buku yang sedang kita baca. Kerana apabila kita bercerita menggunakan ayat sendiri, kita cenderung untuk lebih mudah mengingati serta memahami apa yang kita baca.

Cara ketiga: Tulis. Kongsi di blog atau facebook atau Instagram anda tentang buku yang sedang anda baca. Kongsikan isi penting dari buku tersebut secara ringkas. Atau anda boleh juga menulis review tentang buku tersebut. Dengan cara ini, otak kita pasti akan memproses semula apa perkara atau data yang telah kita dapat dari pembacaan sebelum ini.

Boleh cuba dulu tips ini supaya anda tak rasa membuang masa membaca buku yang akhirnya anda lupa apa isinya. Selain tiga tips ini, yang penting adalah untuk praktikkan ilmu yang kita dapat dari buku tersebut. :)

Tuesday, October 16, 2018

Munajat Malam

Bismillah.

 Waktu malam selepas anak-anak tidur, saya sangat mudah tersentuh hati mengalirkan airmata memikirkan manusia-manusia penting dalam hidup. Antara sedih, risau, terharu, rindu. Bercampur semuanya.

Saya selalu rasa terharu dan terlalu sebak memikirkan baiknya Allah memberi aku dua anak penyejuk hati ini, banyaknya bahagia yang Allah beri kepadaku melalui anak-anak ini. Dan apabila mengenangkan demikian, saya pun pasti akan mula terbayang bagaimana agaknya mereka ini andai saya pergi dahulu meninggalkan mereka. Allahuakbar, terlalu sedih untuk digambarkan.

Suka atau tidak, satu masa kita tetap akan perlu berpisah dengan insan-insan kesayangan kita. Dan, sungguh saya rasa tidak bersedia untuk kehilangan mereka. Meski itu lumrah dunia, setiap yang hidup akan mati, namun tetap tidak dapat menidakkan perasaan sedih yang mencengkam sanubari.

Apabila terbayangkan ibu juga airmata ini terlalu cepat mengalir. Terbayang ibu pasti rindukan anak-anak sebagaimana kita merindukan anak kita walau anak cuma ke sekolah sebentar. Apatah lagi ibu tua yang sudah tinggal jauh dengan anak-anak. Allahu... Ya Allah, aku mohon Kau beri aku peluang untuk berbakti kepada kedua ibubapaku selama hayat mereka. Aku mohon Kau murahkan rezeki aku agar aku dapat bahagiakan mereka dengan memberi apa sahaja yang mereka minta. Ya Allah aku ingin bersusah payah untuk mereka sebagaimana mereka bersusah payah membesarkan aku.

Untuk anak-anakku, andai Kau ambil aku dahulu dari mereka, jagalah mereka ya Allah kerana Engkaulah sebaik-baik penjaga. Pimpinlah mereka di bawah hidayahMu ya Allah, dan bawalah mereka jauh sejauh-jauhnya dari dosa & kemungkaran. Kerana aku mahu bertemu mereka semula di Syurga.

Dan untuk suamiku, halalkanlah segalanya, moga diampunkan segala dosaku, dan moga dikau redha akanku, supaya di Akhirat kelak aku akan bisa memilih mana-mana pintu syurga yang aku mahu. Allahuakbar, matikan aku dalam iman. Matikan aku saat Kau sudah menerima taubatku, matikan aku dalam sujudku padaMu...

Tuhan, aku benar-benar ingin sebuah kehidupan bererti, yang meninggalkan bakti & budi... Yang penuh kecintaan pada Ilahi... yang bukan mengejar duniawi tetapi yang mencari bekal untuk dibawa ke firdausi.

Tuhan, terima kasih untuk hidup ini...

Friday, October 12, 2018

17 Pesanan Prof Muhaya tentang Mengurus Masa

Bismillah,

Saya ingin berkongsi sedikit apa yang saya dengar dari slot Prof Muhaya di Ikim.fm berkaitan mengurus masa. Disebabkan saya juga mengejar masa, saya hanya akan menulis dalam bentuk point dan mudah-mudahan ia senang difahami & dipraktikkan inshaAllah.

1) Pastikan apa yang kita update di whatsApp atau mana-mana social media kita adalah perkara yang bermanfaat. Jika kita share sesuatu yang lagha atau membuang masa, kita sebenarnya sudah membazirkan masa orang lain untuk membaca apa yang kita share.

2) Salah satu ciri ahli syurga ketika di dunia ini ialah: dia sentiasa tenang di dunia. Kerana hatinya sibuk mengingati Allah. Tidak sibuk dengan hal manusia, apatah lagi yang tidak berkaitan dengannya atau yang tidak memberi manfaat.

3) Semakin banyak seseorang itu berwhatsApp, semakin rendah produktiviti kerjanya. Kerana banyak masanya telah dihabiskan untuk melihat whatsApp.

4) Hargai sesiapa yang berada di hadapan kita. Jangan leka dengan komunikasi di alam maya sehingga kita mengabaikan komunikasi yang di dunia realiti.

5) Manusia yang paling penting pada saat ini adalah: Manusia yang berada di hadapan kita, yang sedang berurusan/ berkomunikasi dengan kita.
Waktu yang paling penting adalah: waktu sekarang.
Perkara yang paling penting untuk dibuat adalah: apa sahaja kebaikan

6) Nabi sollallahu alaihi wasallam, apabila berurusan atau berbicara dengan sesiapa yang di hadapannya, dia akan membuatkan orang itu merasa seperti dialah manusia yang paling penting bagi Nabi, Betapa Nabi menghargai manusia yang berada di hadapannya. Oleh itu janganlah kita terlalu leka dengan handphone sehingga mengabaikan sesiapa yang di hadapan kita.

7) Salah satu tanda Allah sayang kita: Allah letakkan rasa benci kepada perkara lagha dalam hati kita.

8) Perlu selalu minta Allah beri kecukupan waktu kepada kita & beri keberkatan masa.

9) Untuk yang sudah berkahwin, jadikan pasangan kita sebagai "taqwa partner" kita, yang membantu kita menjadi hamba Allah yang beriman.

10) Bangun pagi, jangan terus buka handphone atau social media. Selepas selesai solat, mandi, serta apa yang sepatutnya, jika mahu buka handphone, bukalah video yang berkaitan motivasi atau mencari inspirasi.

11) Kalau kita berpegang kuat dengan Al Quran, hubungan kita sesama suami isteri akan jadi lebih baik.

12) Di rumah kita, pastikan kawasan meja makan adalah GADGET-FREE ZONE.

13) Di rumah, kalau kita ada rasa menyampah atau tak suka bila tengok pasangan kita, tetapi di tempat kerja kita rasa seronok berurusan dengan mereka yang berlawanan jantina, itu tandanya syaitan sudah berjaya mempegaruhi kita dan membuat kita hanya nampak keburukan pada pasangan kita. Memang itu kerja syaitan, iaitu untuk memisahkan suami dan isteri atau mencetuskan pergaduhan.

14) Kena sentiasa tanya pasangan kita;

"Have I been a good husband/wife to you?"

"Kalau saya mati sekarang, ada tak apa-apa perkara yang awak terkilan?"

15) Tanya diri kita, ada tak kita ni berniat untuk jumpa pasangan kita di syurga nanti?

16) Kalau suami/isteri kita nampak banyak sangat berwhatsApp, itu salah satu tanda bahawa dia mungkin kekurangan perhatian dari pasangan, jadi dia cari perhatian di whatsApp.

17) Usah terlalu banyak bermain game atau melayan hiburan. Kalaupun kita perlu, pastikan ia hanya 5% sahaja dari kehidupan kita.

Salam Jumaat & semoga bermanfaat! :)

Wednesday, October 10, 2018

3 Sebab Kenapa Anda Perlu Berbisnes Ketika Muda

Bismillah.

Kalau anda ada perancangan untuk memulakan sebarang bisnes, waktu yang terbaik untuk mulakan adalah SEKARANG. Lebih awal lebih baik, lebih muda lebih utama. Di sini saya senaraikan tiga sebab kenapa lebih utama untuk memulakan bisnes ketika usia 20-30an.

1) Masih muda, masih tidak ada banyak komitmen. Jika anda masih bujang (tak kira sedang belajar atau bekerja), memulakan bisnes seawal mungkin adalah yang terbaik kerana anda masih belum ada komitmen yang banyak seperti rumahtangga atau anak-anak. Apabila berbisnes, tahun-tahun permulaan sangat memerlukan tenaga & masa yang banyak dari anda. Dan anda akan ada banyak masa untuk merasa jatuh, merasa kerugian dalam bisnes (ini semua perkara wajib dalam SEMUA bisnes), dan anda tidak perlu terlalu risau kerana tanggungan anda hanya diri anda.

2) Lebih bertenaga dan bersemangat. Dalam apa jua perkara, kita fahami bahawa jiwa anak muda memang sentiasa membara, kerana itu ia amat penting untuk disalurkan ke tempat yang sepatutnya. Jiwa muda yang kental dan bersemangat adalah antara elemen yang sangat penting dalam mengembangkan bisnes dan belajar pelbagai perkara tentang membina legasi.

3) Usia muda lebih mudah menyesuaikan diri dengan perkara baru. Anak muda lebih cepat untuk belajar tentang teknologi dan bagaimana menggunakannya untuk bisnes, apatah lagi untuk 'adapt' dengan teknologi yang adakala terlalu cepat berubah-ubah, contohnya berkaitan membuat iklan di Facebook. Ia bukan sesuatu yang mudah untuk dipelajari apatah lagi kerana sistem & algorithm Facebook terlalu kerap berubah. Dan difahami bahawa apabila kita semakin berusia, ia semakin sedikit sukar untuk kita cepat memahami teknologi baru. Bisnes sentiasa memerlukan kita untuk upgrade ilmu dan diri.

Sebenarnya ada banyak lagi sebab kenapa bisnes sebaiknya dimulakan ketika usia masih muda. Tapi saya hanya sebutkan beberapa perkara sahaja yang terlintas buat masa sekarang. Jadi kalau anda ada niat untuk memulakan bisnes, mulakan sekarang! Samada menjadi ejen dropship, stokis, atau bina brand sendiri.

Moga membantu. :)

Tuesday, October 9, 2018

Alhamdulillah, finally.

Alhamdulillah, I've got my own domain.

Big thanks to sis Iman Abdul Rahim for sharing the steps. It was kinda complicated just now to transfer the domain to blogger, but I googled on how to do it. Though it's a bit technical (and me is so noob at it), Alhamdulillah I managed to change my url.

I really hope that after this, I'll update this blog more often InshaAllah. Getting your own domain isn't free, you have to pay for it. So I wanna make sure that I will make use of this blog. It's just that I am currently considering whether to buy a new theme for my blog or stick to current free theme.

[Update: I've decided that I am not buying any theme from Etsy yet. I wanna make sure first that I am consistent in updating this blog.]

How to Improve Your English

Bismillah.

I have been receiving questions on how to improve our skills in English, especially for speaking & writing. So I guess it will be better if I write my answer here, easy for you to refer, and easy for me too, since I won't have to repeat the same answer. Anyway, first let me remind you that I am still improving my English too, so if you happen to see any grammatical errors in my post, kindly excuse me, for I am still learning. :)


Basically, for every skill in this world that we want to acquire or improve, there's one compulsory thing to do; practice. So, if you want to improve you writing skill, by hook or by crook, you have to write, a lot. And same goes to improving your speaking skill; practice speaking. Speak whenever you have chance. I'll elaborate more after this. But you get me right? There's no magical way to attain a skill & be good at it, except by practicing it, again & again, with the right method.


Now what you need to do when I say that you have to practice writing? Up to you, as long as you make yourself used to writing in English. It's even more easy in this modern world, because you have so many virtual places that you can practice writing; Facebook, Instagram, Twitter, Blogspot, Tumblr and many other social media. (If you prefer the pen & paper method, great then).


Do you feel embarrassed that you might make mistakes? No problem, as a start, you can set the audience only to yourself, or make a new account that's set to private and only you (or a few other people) can view it. Because the goal from this practice isn't really to let people read your idea, but to let you practice writing, to make your hands & mind get used to jotting down whatever you have in your mind.


As for me, I started practicing thoroughly to write in English when I was 17, it was 14 years ago, the year I need to sit for my SPM. I was given tasks by my English mentor to write an essay every week, and submit the essay to her, which I was asked to sit down for exactly one hour (to get used to the time length for exam) and make sure I finish an essay.


At first it was not an easy task, I had to force myself a lot, but eventually it got easier. And after SPM, I've decided to have a blog as a place for me to improve my writing skill. As the technology is getting more advanced, I have so many social media accounts, I use them to help me improve my writing. It's okay if you feel like you're writing craps at first, we all do anyway. Just start. :)


I wanna share how I used to write during my early days of blogging, and how it really helped me. I usually created a draft of my blog entry in Microsoft Words. When I write there, it will notify me whenever I make spelling mistakes or grammatical errors in my sentences. And more importantly, Microsoft Words will recommend better (or bombastic?) phrases for me to use in my sentences. You can try this too.


Now let's move to speaking. Honestly, there's no other way to be able to speak in English, other than to actually speak in that language. Having good skills in writing/listening/reading English isn't a guarantee that we will automatically be good in speaking. If our tongue rarely speaks English, we will never be good in speaking English, no matter how good we are in writing English. Because writing & speaking are two different skills.


And I have to admit that, my speaking skill isn't as good as my writing, perhaps because I write more than I speak in English. (Only speak in English with my daughter, obviously the vocabularies used aren't as much as those in written texts).


If I don't speak much in English, then when did I actually learn speaking? Since I was small, I really love to read English books loudly.  I am sure it helps me to let my tongue get used to say English words. Other than that, it's important too to speak to yourself in English. Not necessarily in front of a mirror, you can even practice it while lying down. Choose any topic that you want, and then talk to yourself in English.

Lots of people say they learn a lot from watching movies & listening to English songs. I am not sure how much it helps, because I don't learn English through movie or songs. However, I don't deny that we can improve our vocabularies and listening skill by doing so. :)

Anyway, another final note to add, for writing, I benefited a lot from my readings. I learn new words, how to construct sentences, phrases, idioms, and many more. As for speaking, listening to other people speaking (in my case, I love listening to English motivational talk or Islamic lectures) helped me a lot in improving my speaking skill. So I guess, these four skills- reading/writing/speaking/listening can't be separated if we want to improve our language proficiency.

Till then,
Bye!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...