Saturday, June 1, 2019

Iftar Elsajida 2019 & Review Pops Eatery

Bismillah. 

Saya jarang buat entri berkaitan makanan tapi nak rakam kenangan buka puasa tahun ni dengan team Elsajida. Setiap tahun pun ada buat & biasanya makan buffet. Tapi tahun ni, team semua kata taknak buffet sebab takut membazir sebab makan tak banyak mana. 

Survey punya survey, Alhamdulillah jumpa restoran Pops Eatery ni. Tengok menu nya menarik. Harga pun kategori murah sebab mostly belas-belas ringgit sahaja. Semalam bertolak dari HQ Elsajida dalam pukul 620pm. Tempatnya tak jauh mana, sepatutnya dalam 15 minit dah boleh sampai. Tapi jem teruk mashaAllah. Pukul 7pm baru sampai di Pops.



Bila dah sampai lambat tu, memang kena faham-faham lah makanan pun akan sampai lambat. Sebab kami book meja sahaja. Makanan belum order. Maka berbukalah dengan air masak sahaja. Dan kami decide untuk solat dulu di surau di hujung jalan.

Di surau berdekatan. Ada makanan iftar rupanya di surau. Ambil juga buat sahur. :)
Melukis sambil menunggu.

Dia pun nak lukis.


Dalam 20minit menunggu, Alhamdulillah makanan pun sampai. Jom tengok gambar yang sempat saya snap & review nya.




Japanese Chicken Curry. Yums! Kena dengan tekak Melayu. Ada telur goyang, kangkung, chicken katsu. 


Seafood platter, Yums jugak. Even fries dia pun best. Rasa macam homemade punya. Pure rasa kentang 


Salted egg chicken burger. Portion besar. Untuk dua orang. Rasa masin-masin lemak-lemak dari salted egg. Nak lagi padu, tambah sos cili 


Nachos! Sedap juga. Two thumbs upp! Ala-ala lasagna sikit rasanya. 


Ada lagi makanan lain tak sempat snap gambar; Green Curry Chicken (my favorite!), mac & cheese, buffole chicken wings, dan lain-lain yang memang sedap.  Kesimpulannya memang restoran ni highly recommended! Harga boleh dikatakan murah compared to restoran lain yang lebih kurang menunya. Tapi Pops Eatery ni ada di Wangsa Maju & Setapak sahaja. Selamat mencuba! 

Thursday, May 30, 2019

A Special Ramadan, indeed.

Bismillah.

Alhamdulillah Allah has given me the chance to meet Ramadan again this year. For me, this Ramadan is the best Ramadan I've gone through so far. (Will make it more special next year inshaAllah). The main reason why I said so is because; there are a few important things that I have done on Ramadan this year, that I've never done them before. I am not going to write down every single thing that has made my ramadan this year very special, since many of them are quite personal, but some of them are as follows;

1) A detailed planning for my Ramadan, written a few days before Ramadan. I write every single thing that I planned to do during Ramadan, in term of ibadah, family, food, social medias, reading and so on. One thing I can say about Ramadan planning is; it's very vital. It helps a lot. I used to think that I will be so busy during Ramadan with my business (Elsajida) and won't have lots of time to read Quran but I was totally wrong! Once I made proper planning like this, MashaAllah Alhamdulillah, I realized I do have enough (even extra) times to read Quran & I even read more books this Ramadan compared to other months, despite my busy schedule.I will make sure that next year I will make my Ramadan planning a few weeks before Ramadan arrives, inshaAllah


2) I started writing in Quran journal. It's such a great feeling to be able to do Quran journaling. It helps me in improving my relationship with alQuran. I feel closer to it mashaAllah. I didn't write everyday coz honestly it's really hard to find time to properly sit on chair at my study table and write something in my journal. But I still managed to write once in a while Alhamdulillah.


3) This year, I learned a lot of new info about making dua. Little did I know that there are so much more things regarding making prayers than just asking something from Allah. And one of the new stuffs I learned from sis Ayesha Syahira from her book (Being A Quran Tag Girl), we have to construct a dua list. That's one of the proves that we are really serious about making prayers to Allah, and so that we won't forget what we want to pray every time we make du'a. This prayer list is extra important during the ten last night of Ramadan. Thanks to sis Ayesha for teaching us on how to be more serious about making dua.


4) Slowed down from social media. I signed off from my personal instagram (IG) during the ten last days. I didn't sign off from Facebook or Twitter because honestly I rarely spend my time there. My biggest problem is instagram. I am active there and scrolled IG newsfeed a lot. So I guessed taking a rest from it for 10 days will be a great move to be done. Alhamdulillah I am glad I did it. 


5) In majority days of Ramadan this year, I managed to eat less during iftar than I used to. And saved lots of money and time since I go to masjid for iftar. So I usually eat dates and 1-2 kuih before performing solat Maghrib, and eat rice right after that. I can say that eating like in normal days for iftar is totally enough and adequate. We don't have to eat more than usual days just because we are fasting. In fact, after we fast, our stomach has gotten used to eat less. I don't wanna teach my kids that Ramadan is a food feast month, instead it's a month of Ibadah feast. 



6) I managed to read more books than the other months, Alhamdulillah! I usually put 5 books maximum in my every month TBR (to be read) list. And yes, I did plan to read 5 books too this month but I have extra time to read one more books, and in sum, I read 6 books. Alhamdulillah. 6 books a month might sounds very little to those who are able to read more than 10 books monthly. But as for a budding mumpreneur like me, these amount is good enough. Thank you Allah.


That's all for now. May Allah give us chance to meet Laylatul Qadr this year inshaAllah. <3



Thursday, February 14, 2019

Koleksi Buku Nota Peribadi

Bismillah.

Untuk entri kali ini, saya hanya ingin berkongsi jenis-jenis buku nota yang saya ada. Dengan harapan ia dapat bantu memberi inspirasi kepada kalian untuk mewujudkan buku nota yang sama atau seumpama dengannya, supaya dapat memperbaiki hidup dan bantu kita jadi manusia yang lebih baik dari semalam inshaAllah. Saya akan tulis penerangan pendek setiap buku di setiap gambar.

Di dalam buku ini, saya tuliskan perkara yang saya ingin improve atau ubah tentang diri saya. Contohnya saya mahu upgrade solat sunat dhuha dari 2 rakaat menjadi 4 rakaat. Maka saya akan tulis. Dan saya akan tulis target yang baru sekiranya saya berjaya jadikan target sebelum itu sebagai rutin harian. Di sini saya cuba untuk praktis baiki diri sedikit demi sedikit tetapi secara berterusan.

Idea datang tak kira masa, dan harganya mahal. Jadi bila ada sahaja idea yang menerjah, saya akan terus tulis dalam buku ini supaya saya tak lupa. Samada berkaitan kehidupan peribadi, family, Elsajida, dan sebagainya. 

Catatan untuk sebelum meeting dengan team Elsajida & ketika meeting. 

Catatan tazkirah dari kuliah offline atau online.

Idea untuk mewujudkan journal ini diilhamkan oleh Carrie Green, penulis buku She Means Business. Katanya journal sebegini akan membantu kita sedikit sebanyak dalam perjalanan naik turun bisnes. Saya tak menulisnya hari-hari. Adakala seminggu 2 kali, adakala 3 kali, bergantung kepada keperluan saya mahu meluah tentang Elsajida. 

Planner yang memang setiap hari saya akan isi dan rujuk. 

Du'a Journal ini sudah sedia ada template di dalamnya, tentang apa yang kita syukuri, apa yang kita mahu baiki, apa yang kita mahu capai berkaitan iman, dan saya juga tidak mengisinya setiap hari. Tapi catatan doa ini bagus untuk kita tulis. Kerana impian itu sangat bagus sekiranya ia turut terlakar di atas kertas. Menjadi satu doa yang inshaAllah akan dimakbulkan. 


Dalam buku nota ini semuanya catatan tentang tips atau nota bisnes, yang saya dapat dari online atau offline, atau dari buku yang saya baca. 

Saya memang lebih suka mengasingkan setiap catatan berlainan mengikut buku yang berlainan. Supaya lebih mudah untuk dirujuk dan mudah untuk dibaca. Apapun, dari usia muda lagi saya sangat suka dengan buku nota. Bagi saya apabila kita banyak menulis dengan pena, ada satu kepuasan tersendiri. Dan saya selalu percaya bahawa perancangan atau impian yang kita tulis, merupakan satu doa yang inshaAllah akan lebih mudah menjadi realiti jika ditulis di atas kertas. Ia tanda kita serius dalam usaha mahu mencapai perkara tersebut.

Moga ada manfaat yang anda boleh ambil dari entri kali ini. :)

Tuesday, February 12, 2019

My January Book Wishlist

Bismillah.

Biasanya bila masuk bulan baru, ramai orang akan kongsi book haul mereka, iaitu buku-buku yang telah mereka baca untuk bulan sebelumnya. Tapi untuk bulan ini, sengaja saya mahu buat kelainan, saya mahu kongsi buku-buku yang ditambah masuk ke dalam wishlist saya untuk setakat bulan Januari.

1. Walk with Wings oleh Tene Edwards


Buku ini buku poems. Ada yang kongsi sajak dari buku ini dan saya terus jatuh cinta.
Kerana sajaknya tentang strength, inspirasi, motivasi dan sebagainya. 

2. Asam Garam Rumah Tangga Nabi oleh Luqman Makhtar
Semakin dewasa, semakin saya sentiasa tercari inspirasi dari sirah Nabi sollallahu alaihi wasallam. Kerana itu, saya mudah tertarik dengan apa sahaja buku sirah. Mahu contohi mereka yang berjaya dunia akhirat.

3. Hope Rekindled oleh Raghad Ebied

Kerana sekarang saya amat suka baca buku-buku yang empowering seperti ini, yang ditulis oleh muslimah.

4. High Performance Habits oleh Brendon Burchard

Bermula dengan menonton video-video motivasi & bisnes di youtube nya, membuatkan saya tertarik untuk membeli bukunya.

5. Taking Action oleh Barakah K. Hassan

Top wishlist! Sebab buku bisnes untuk wanita, oleh muslimah. Agak rare. 

6. Be Strong oleh Bonda Nor

Tertarik dengan tagline "berani menjadi aku." Tak sabar nak dapatkan untuk cari motivasi buat diri.



7. Da'i Disruptor oleh Muharikah

Sebab penulisnya ialah Muharikah dan setakat ini saya belum terlepas lagi apa-apa bukunya. Kecuali yang ini. :)

8. Rediscover Allah Rediscover Yourself oleh Aliyah Quadri

Ini juga lebih kurang buku Hope Rekindled, oleh Muslimah (bukan Malaysia), berkaitan inspirasi hidup.

9. Grit oleh Angela Duckworth

Mula kenali istilah grit dari video penulisnya di Tedtalk. Kemudia nampak ramai orang beli buku ini  di BBW tahun lepas. Sayangnya saya tak jumpa buku ini ketika itu. Ada di bookstore biasa tapi semestinya harga berkali ganda mahal berbanding di BBW. 

10. Usrahku Sayang oleh Ustazah Fatimah Syarha

Tiba-tiba rasa teringin nak baca buku ni tentang usrah. Dan saya memang jatuh hati dengan penulisan ustazah, bermula dengan novel Tautan Hati suatu masa dulu.

Saya kongsikan 10 sahaja. Bulan depan saya kongsi wishlist Februari pula. Wishlist ni tak bermakna saya mahu beli serta merta, tapi sekurang-kurangnya bila saya ke kedai buku, saya dah tahu saya mahu buku apa. Dan mungkin boleh jadi buku dalam wishlist anda juga. ;)

Monday, January 28, 2019

Juadah sepanjang Haji 2016

Bismillah.

Kali ni saya terasa mahu kongsi post santai sahaja berkaitan pengalaman haji. Iaitu antara juadah yang saya makan sepanjang mengerjakan haji pada tahun 2016. Jom tengok gambar. ;)


Nasi tomato (mungkin?) dengan ayam + hati goreng kunyit. Masa jumpa gerai yang jual lauk ni, terus beli sebab tekak rindu makanan Malaysia. Yang ni walaupun tak berapa macam masakan Malaysia tapi not bad. Repeat juga lepas tu. Alhamdulillah. Gerai ni ada kat area bertentangan masjidil haram, yang kena naik guna escalator terbuka, sebelah hotel Pullman/Hilton

Kat Mekah ada banyak kedai jual fastfood dan bagi saya, brand ni antara yang paling okay dengan tekak sebab ada yang spicy. Lagi sedap kalau bawa sos cili dari Malaysia sekali. ;) Broast al Rayid ni sebelah je dengan hotel kami menginap, Hotel Land Premium. 

Makanan pertama ketika dalam penerbangan, mahu bertolak ke Mekah. 

Makan-makan dalam bilik dengan roommates, ayam broast al rayid, mi segera
(di sana memang ramai juga jemaah makan mi segera sekali sekala bila tekak mula
terasa mahu makan selain makanan arab), roti dengan chocolate spread dan kunafah.

Nasi dengan sup daging. Sup ni pekat, sangat sedap Alhamdulillah. Ini antara packed food
yang kami dapat ketika di Arafah. Kalau tak silap saya, untuk sarapan. 

Antara makanan ketika di Mina. Alhamdulillah sentiasa banyak makanan.
Pagi nasi, lunch juga nasi, dan begitu juga dinner. 

Mi segera, ketika dalam khemah di Mina. Ada banyak mi segera dijual di kedai luar khemah di Mina. 

Kunafah, dibeli dari kedai yang sama dengan ayam kunyit tadi. Kali pertama saya makan kunafah dan yang ini paling sedap. Sebab saya ada juga beli dari tempat lain, tapi tak sesedap yang ini. Kalau dapat makan kunafah ni panas-panas dengan aiskrim vanilla memang umph. ;)

Masa ni harijadi kak Su, salah seorang roommate di Mekah. Kami berkumpul dan makan donut/kek bersama-sama ketika lunch. Alhamdulillah atas nikmat persahabatan ini.

 Salah satu menu packed food ketika di Madinah. 

Oren jus yang saya perah sendiri. ;) Masa ni kami banyak dapat buah, banyak yang tak termakan. Jadi penuh peti sejuk dalam bilik. Saya minta izin roommates lain untuk saya jadikan jus oren. Sedap Alhamdulillah. 

Makanan di Restoran Andalus, restoran makanan Malaysia. Puas hati sangat makan di sini. Terubat rindu pada masakan Malaysia. Kami ke restoran ini menaiki kereta milik owner restoran, mereka datang jemput di hotel. Ada yang kata Restoran ni dah tak beroperasi. :'(

Antara usaha saya untuk makan juadah yang terasa 'Malaysia'. Beli roti di kedai runcit sebelah hotel, beli sardin di Mall di Abraj tower. Tambah hirisan bawang pada sardin. Sedap Alhamdulillah. 

Guna buah yang diberi percuma, saya lenyek pisang & kurma dan campur dalam susu. <3

Makan nasi mandy. Untuk takeaway, kami dibekalkan sekali plastik untuk diletakkan nasi atasnya. Jadi makan atas plastik macam shell out. Mudah, lepas makan terus bungkus, meja tak kotor. 

Murtabak versi Mekah. Yang ni kedainya berdekatan dengan restoran Felda D'Saji, Sofwah Towers.


Alhamdulillah, itulah antara makanan yang Allah rezekikan saya untuk merasa di Tanah Suci. Memang saya tak nafikan, soal makan juga menjadi ujian di sana. Ada orang yang langsung tak dapat telan makanan di sana. Ada yang tak berapa berselera makan makanan yang disediakan oleh pihak Tabung Haji, jadi mereka lebih suka untuk beli sahaja di mana-mana restoran di sana. Ada yang boleh makan, tapi kena ada sambal/sos (sebab susah nak jumpa makanan pedas di sana). 

Apapun, pada pendapat saya, sebaiknya kita jaga tutur kata kita tentang makanan ketika di sana. Syukur dengan setiap juadah yang Allah beri. Jika tak boleh diterima tekak, tak perlu makan dan tak perlu mengeji makanan (yang ini, di mana-mana pun perlu dipraktik, ia sunnah). Cuma untuk yang memang suka makanan pedas, bawalah sambal atau sos cili banyak-banyak dari Malaysia. :) 

Kalau anda ada tahu mana-mana restoran best di Tanah Suci (yang kena dengan tekak orang Malaysia), boleh share di bahagian komen. Moga bermanfaat untuk orang lain inshaAllah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...