Monday, July 8, 2019

7 Steps To Make Your Kids Love Reading

Bismillah.

Before this I have shared a few tips on reading to your baby here. But now, let me share with you the important steps that we as parents can do to instill the love for reading in our kids hearts. Hopefully this can help a lot of parents out there.

1) Read aloud to them.

This can be started as early as they were born. It is proven that kids that get exposed to reading at earlier age will grasp more vocabularies compared to those who start late.



2) Parents as example. 

Kids see, kids imitate, kids do. It's known that our kids do more of what they see from us, than what we tell them to do. So parents, find time in your busy daily schedule to read and make sure your kids see it.



3) Buy books regarding stuffs they love.

If your kids love animals, buy them more animals books, if they love vehicles, buy books that has lots of vehicles picture in it, and so on so forth.


4) Buy special books for them during special occasions.

You can either buy books as a present for them during their birthday or other day that you feel like buying something for them as special rewards.



5) Bookstore/library visit as routine.

Every time your family go to the mall or spend time together outside home, make sure you bring the kids to the local bookstores or libraries. It doesn't matter whether you buy books or not, just make sure you let them feel the joy in spending time with books.



6) Make a mini library at home.

Having a mini library at home is a must for every family who wish to make reading as their habit. After all, the best decoration in a home is bookshelf, isn't it? ;) If possible, make a special corner or special bookshelf only for kids books, separated from adults' books. And make sure your kids can reach for their books easily.



7) Put books in scattered places at home. 

You might put them in a basket, then place a few in living room, a few in playing pen, or any other places that you desire and you know your kids spend a lot of time there. Even if you don't use basket, you can just stack the books on the floor/table at a special corner.


Try these and inshaAllah you'll see how fast your kids will love books and reading.


Friday, July 5, 2019

Perjalanan Haji Terakam di Gambar



Bismillah.

Makin teringat pada kenangan menunaikan haji pada tahun 2016. Dan untuk entri blog kali ini, saya ingin berkongsi perjalanan haji saya secara ringkas, bermula dalam penerbangan sehingga selesai menunaikan haji. Moga bermanfaat.




Dalam Airbus A380. Alhamdulillah dapat peluang untuk duduk di seat Business Class tanpa dirancang. Merasa jugak seketika. :) 



Di tempat Imigresen. Buku tentang Makkah sentiasa dibawa, supaya lebih menghargai kisah-kisah dan sirah Makkah ketika berada di sana. 



Touch down di Airport Jeddah. Tak tergambar perasaannya setelah selamat mendarat. <3 



Dalam perjalanan ke Mekah dari airport. Menaiki bas. Ketika ini kami diuji dengan bas rosak. Perlu menunggu dalam sejam lebih sebelum menyambung perjalanan. Syukur pendingin hawa dalam bas masih berfungsi. Terlelap dua tiga kali sementara menunggu bas dibaiki. :) 



Tiba di Makkah, terus letak barang di hotel dan kemudian pergi mengerjakan umrah. Terlalu panjang tempoh masa yang diambil untuk menyempurnakan umrah pada malam tersebut. Kami dihampiri seorang nenek yang keseorangan (temannya hilang dari pandangan) dan meminta kami agar membantu & menemaninya menyempurnakan umrah pada malam itu. Panjang kisah tentang nenek ini. Tapi tak apalah, lain kali boleh cerita. ;) 



MashaAllah, Kaabah yang dirindui... Lautan umat manusia yang sangat sesak, apatah lagi ketika ini memang musim haji. Sepanjang bertawaf, berulang kali minta Allah mudahkan urusan semua yang sedang bertawaf, jangan sampai ada yang jatuh atau kehilangan teman. 



Selesai tawaf, terus sambung dengan ibadah sa'ie. Waktu ini sudah pukul 1 pagi. Kami terlalu amat letih dari perjalanan jauh, dan harus berjalan jauh untuk menghabiskan sa'ie, jadi kami banyak kali berhenti berehat dan melelapkan mata seketika sebelum sambung semula sa'ie sehingga cukup 7 pusingan ulang alik safa - Marwah. 



Persediaan untuk memulakan ibadah Haji. Ia bermula dengan Wukuf di Arafah. Dalam gambar ini, taklimat sebelum berangkat ke Arafah. 



Hati berdebar sebelum memulakan ibadah haji. Berulang kali mengulangkaji dengan rakan sebilik, supaya ibadah haji sempurna dan tiada cacat celanya. 



Di khemah padang Arafah. Satu malam kami tidur di sini di bawah khemah yang terbuka. Sayu tak tergambar apabila waktu gelincir matahari, waktu selepas zohor bermulanya wukuf. Dan waktu itu semuanya bercucuran airmata berdoa tanpa henti, untuk diri, untuk yang tercinta... Terbayang berada di padang Mahsyar. 



Sudah meninggalkan Arafah, kini di Muzdalifah, mengutip batu untuk melontar di Mina selepas ini. Selepas mengutip batu kecil, kami berehat seketika di atas tikar dalam 3 jam sebelum bertolak ke Mina, sambil bertalbiah, sambil berbaring melihat langit, menangisi dosa, merintih Tuhan terima ibadah haji, meminta Tuhan ampunkan segalanya.... 



Dalam khemah kami di Mina. Sepatutnya kami terus pergi melontar Jamrah Kubra, tapi pihak Tabung Haji tangguhkan dan minta kami pergi keesokan hari, kerana terlalu sesak dan risau akan keselamatan. Jadi malam itu kami terus membersihkan diri dan berehat seketika. 



Di kawasan luar khemah Mina, sebelum bertolak untuk pergi melontar. Kawasan laluan untuk jemaah dari asia tenggara tidak bercampur dengan jemaah negara lain. Hati berdebar juga sebenarnya, kerana teringat kes haji 2015, ketika berlaku human stampede dan ramai yang maut semasa perjalanan ke tempat melontar. tapi Alhamdulilah semuanya lancar walaupun sangat sesak. Perlu berjalan kaki lebih kurang 3.5km sebelum tiba. Dan perlu lalui lagi 3.5km untuk pulang ke khemah. Persediaan fizikal sememangnya amat perlu sebelum menunaikan haji. Ada ramai juga jemaah yang pengsan, kena heat stroke dan pelbagai lagi. 



Di tempat melontar. Di tembok itulah kita baling batu, ada longkang di sekelilingnya. Alhamdulillah tidak sesak sebab melontar hanya sekejap dan askar yang mengawal di situ memang tidak benarkan kita berlama-lama di sekeliling tempat melontar. 



Setelah menginap beberapa malam di Mina, tibalah masa untuk pulang ke Makkah, untuk menyempurnakan baki ibadah Haji. Sungguh, paling hebat cabarannya buat kami kaum wanita di sini. Akan tetapi, di sinilah tempat yang sangat kami rindui, yang sangat kami insafi. 



Tiba di Makkah dan malam itu kami terus menunaikan tawaf rukun haji. Penuh sesak semestinya, tapi Alhamdulillah ada ruang untuk semua tetamu Allah. <3 



Sekali lagi menyempurnakan saie. Dan kali ini Alhamdulillah kami tidak sepenat sebelum ini, dan kami mengambil masa yang tidak lama untuk menyempurnakannya. Lepas sa'ie, hanya perlu bercukur (gunting beberapa helai rambut). 



Allahuakbar. Sempurna ibadah haji, rukun islam kelima pada jam 440am, beberapa minit sebelum masuknya waktu Subuh, 16 September 2016. Allahuakbar.... Sungguh tak sangka Tuhan menjemput seawal ini... Terima kasih Tuhan. terima lah haji ku ya Allah... 



Begitulah sedikit sebanyak yang saya dapat kongsikan tentang perjalanan menunaikan haji, dari mula berangkat sehingga sempurna ibadah haji. Alhamdulillah. Waktu saya di sana, saya ada masa dalam 2 minggu lagi selepas selesai haji untuk terus berada di bumi Mekah sebelum berangkat ke Madinah. InshaAllah nanti saya akan berkongsi lagi.



Saturday, June 1, 2019

Iftar Elsajida 2019 & Review Pops Eatery

Bismillah. 

Saya jarang buat entri berkaitan makanan tapi nak rakam kenangan buka puasa tahun ni dengan team Elsajida. Setiap tahun pun ada buat & biasanya makan buffet. Tapi tahun ni, team semua kata taknak buffet sebab takut membazir sebab makan tak banyak mana. 

Survey punya survey, Alhamdulillah jumpa restoran Pops Eatery ni. Tengok menu nya menarik. Harga pun kategori murah sebab mostly belas-belas ringgit sahaja. Semalam bertolak dari HQ Elsajida dalam pukul 620pm. Tempatnya tak jauh mana, sepatutnya dalam 15 minit dah boleh sampai. Tapi jem teruk mashaAllah. Pukul 7pm baru sampai di Pops.



Bila dah sampai lambat tu, memang kena faham-faham lah makanan pun akan sampai lambat. Sebab kami book meja sahaja. Makanan belum order. Maka berbukalah dengan air masak sahaja. Dan kami decide untuk solat dulu di surau di hujung jalan.

Di surau berdekatan. Ada makanan iftar rupanya di surau. Ambil juga buat sahur. :)
Melukis sambil menunggu.

Dia pun nak lukis.


Dalam 20minit menunggu, Alhamdulillah makanan pun sampai. Jom tengok gambar yang sempat saya snap & review nya.




Japanese Chicken Curry. Yums! Kena dengan tekak Melayu. Ada telur goyang, kangkung, chicken katsu. 


Seafood platter, Yums jugak. Even fries dia pun best. Rasa macam homemade punya. Pure rasa kentang 


Salted egg chicken burger. Portion besar. Untuk dua orang. Rasa masin-masin lemak-lemak dari salted egg. Nak lagi padu, tambah sos cili 


Nachos! Sedap juga. Two thumbs upp! Ala-ala lasagna sikit rasanya. 


Ada lagi makanan lain tak sempat snap gambar; Green Curry Chicken (my favorite!), mac & cheese, buffole chicken wings, dan lain-lain yang memang sedap.  Kesimpulannya memang restoran ni highly recommended! Harga boleh dikatakan murah compared to restoran lain yang lebih kurang menunya. Tapi Pops Eatery ni ada di Wangsa Maju & Setapak sahaja. Selamat mencuba! 

Thursday, May 30, 2019

A Special Ramadan, indeed.

Bismillah.

Alhamdulillah Allah has given me the chance to meet Ramadan again this year. For me, this Ramadan is the best Ramadan I've gone through so far. (Will make it more special next year inshaAllah). The main reason why I said so is because; there are a few important things that I have done on Ramadan this year, that I've never done them before. I am not going to write down every single thing that has made my ramadan this year very special, since many of them are quite personal, but some of them are as follows;

1) A detailed planning for my Ramadan, written a few days before Ramadan. I write every single thing that I planned to do during Ramadan, in term of ibadah, family, food, social medias, reading and so on. One thing I can say about Ramadan planning is; it's very vital. It helps a lot. I used to think that I will be so busy during Ramadan with my business (Elsajida) and won't have lots of time to read Quran but I was totally wrong! Once I made proper planning like this, MashaAllah Alhamdulillah, I realized I do have enough (even extra) times to read Quran & I even read more books this Ramadan compared to other months, despite my busy schedule.I will make sure that next year I will make my Ramadan planning a few weeks before Ramadan arrives, inshaAllah


2) I started writing in Quran journal. It's such a great feeling to be able to do Quran journaling. It helps me in improving my relationship with alQuran. I feel closer to it mashaAllah. I didn't write everyday coz honestly it's really hard to find time to properly sit on chair at my study table and write something in my journal. But I still managed to write once in a while Alhamdulillah.


3) This year, I learned a lot of new info about making dua. Little did I know that there are so much more things regarding making prayers than just asking something from Allah. And one of the new stuffs I learned from sis Ayesha Syahira from her book (Being A Quran Tag Girl), we have to construct a dua list. That's one of the proves that we are really serious about making prayers to Allah, and so that we won't forget what we want to pray every time we make du'a. This prayer list is extra important during the ten last night of Ramadan. Thanks to sis Ayesha for teaching us on how to be more serious about making dua.


4) Slowed down from social media. I signed off from my personal instagram (IG) during the ten last days. I didn't sign off from Facebook or Twitter because honestly I rarely spend my time there. My biggest problem is instagram. I am active there and scrolled IG newsfeed a lot. So I guessed taking a rest from it for 10 days will be a great move to be done. Alhamdulillah I am glad I did it. 


5) In majority days of Ramadan this year, I managed to eat less during iftar than I used to. And saved lots of money and time since I go to masjid for iftar. So I usually eat dates and 1-2 kuih before performing solat Maghrib, and eat rice right after that. I can say that eating like in normal days for iftar is totally enough and adequate. We don't have to eat more than usual days just because we are fasting. In fact, after we fast, our stomach has gotten used to eat less. I don't wanna teach my kids that Ramadan is a food feast month, instead it's a month of Ibadah feast. 



6) I managed to read more books than the other months, Alhamdulillah! I usually put 5 books maximum in my every month TBR (to be read) list. And yes, I did plan to read 5 books too this month but I have extra time to read one more books, and in sum, I read 6 books. Alhamdulillah. 6 books a month might sounds very little to those who are able to read more than 10 books monthly. But as for a budding mumpreneur like me, these amount is good enough. Thank you Allah.


That's all for now. May Allah give us chance to meet Laylatul Qadr this year inshaAllah. <3



Thursday, February 14, 2019

Koleksi Buku Nota Peribadi

Bismillah.

Untuk entri kali ini, saya hanya ingin berkongsi jenis-jenis buku nota yang saya ada. Dengan harapan ia dapat bantu memberi inspirasi kepada kalian untuk mewujudkan buku nota yang sama atau seumpama dengannya, supaya dapat memperbaiki hidup dan bantu kita jadi manusia yang lebih baik dari semalam inshaAllah. Saya akan tulis penerangan pendek setiap buku di setiap gambar.

Di dalam buku ini, saya tuliskan perkara yang saya ingin improve atau ubah tentang diri saya. Contohnya saya mahu upgrade solat sunat dhuha dari 2 rakaat menjadi 4 rakaat. Maka saya akan tulis. Dan saya akan tulis target yang baru sekiranya saya berjaya jadikan target sebelum itu sebagai rutin harian. Di sini saya cuba untuk praktis baiki diri sedikit demi sedikit tetapi secara berterusan.

Idea datang tak kira masa, dan harganya mahal. Jadi bila ada sahaja idea yang menerjah, saya akan terus tulis dalam buku ini supaya saya tak lupa. Samada berkaitan kehidupan peribadi, family, Elsajida, dan sebagainya. 

Catatan untuk sebelum meeting dengan team Elsajida & ketika meeting. 

Catatan tazkirah dari kuliah offline atau online.

Idea untuk mewujudkan journal ini diilhamkan oleh Carrie Green, penulis buku She Means Business. Katanya journal sebegini akan membantu kita sedikit sebanyak dalam perjalanan naik turun bisnes. Saya tak menulisnya hari-hari. Adakala seminggu 2 kali, adakala 3 kali, bergantung kepada keperluan saya mahu meluah tentang Elsajida. 

Planner yang memang setiap hari saya akan isi dan rujuk. 

Du'a Journal ini sudah sedia ada template di dalamnya, tentang apa yang kita syukuri, apa yang kita mahu baiki, apa yang kita mahu capai berkaitan iman, dan saya juga tidak mengisinya setiap hari. Tapi catatan doa ini bagus untuk kita tulis. Kerana impian itu sangat bagus sekiranya ia turut terlakar di atas kertas. Menjadi satu doa yang inshaAllah akan dimakbulkan. 


Dalam buku nota ini semuanya catatan tentang tips atau nota bisnes, yang saya dapat dari online atau offline, atau dari buku yang saya baca. 

Saya memang lebih suka mengasingkan setiap catatan berlainan mengikut buku yang berlainan. Supaya lebih mudah untuk dirujuk dan mudah untuk dibaca. Apapun, dari usia muda lagi saya sangat suka dengan buku nota. Bagi saya apabila kita banyak menulis dengan pena, ada satu kepuasan tersendiri. Dan saya selalu percaya bahawa perancangan atau impian yang kita tulis, merupakan satu doa yang inshaAllah akan lebih mudah menjadi realiti jika ditulis di atas kertas. Ia tanda kita serius dalam usaha mahu mencapai perkara tersebut.

Moga ada manfaat yang anda boleh ambil dari entri kali ini. :)

Tuesday, February 12, 2019

My January Book Wishlist

Bismillah.

Biasanya bila masuk bulan baru, ramai orang akan kongsi book haul mereka, iaitu buku-buku yang telah mereka baca untuk bulan sebelumnya. Tapi untuk bulan ini, sengaja saya mahu buat kelainan, saya mahu kongsi buku-buku yang ditambah masuk ke dalam wishlist saya untuk setakat bulan Januari.

1. Walk with Wings oleh Tene Edwards


Buku ini buku poems. Ada yang kongsi sajak dari buku ini dan saya terus jatuh cinta.
Kerana sajaknya tentang strength, inspirasi, motivasi dan sebagainya. 

2. Asam Garam Rumah Tangga Nabi oleh Luqman Makhtar
Semakin dewasa, semakin saya sentiasa tercari inspirasi dari sirah Nabi sollallahu alaihi wasallam. Kerana itu, saya mudah tertarik dengan apa sahaja buku sirah. Mahu contohi mereka yang berjaya dunia akhirat.

3. Hope Rekindled oleh Raghad Ebied

Kerana sekarang saya amat suka baca buku-buku yang empowering seperti ini, yang ditulis oleh muslimah.

4. High Performance Habits oleh Brendon Burchard

Bermula dengan menonton video-video motivasi & bisnes di youtube nya, membuatkan saya tertarik untuk membeli bukunya.

5. Taking Action oleh Barakah K. Hassan

Top wishlist! Sebab buku bisnes untuk wanita, oleh muslimah. Agak rare. 

6. Be Strong oleh Bonda Nor

Tertarik dengan tagline "berani menjadi aku." Tak sabar nak dapatkan untuk cari motivasi buat diri.



7. Da'i Disruptor oleh Muharikah

Sebab penulisnya ialah Muharikah dan setakat ini saya belum terlepas lagi apa-apa bukunya. Kecuali yang ini. :)

8. Rediscover Allah Rediscover Yourself oleh Aliyah Quadri

Ini juga lebih kurang buku Hope Rekindled, oleh Muslimah (bukan Malaysia), berkaitan inspirasi hidup.

9. Grit oleh Angela Duckworth

Mula kenali istilah grit dari video penulisnya di Tedtalk. Kemudia nampak ramai orang beli buku ini  di BBW tahun lepas. Sayangnya saya tak jumpa buku ini ketika itu. Ada di bookstore biasa tapi semestinya harga berkali ganda mahal berbanding di BBW. 

10. Usrahku Sayang oleh Ustazah Fatimah Syarha

Tiba-tiba rasa teringin nak baca buku ni tentang usrah. Dan saya memang jatuh hati dengan penulisan ustazah, bermula dengan novel Tautan Hati suatu masa dulu.

Saya kongsikan 10 sahaja. Bulan depan saya kongsi wishlist Februari pula. Wishlist ni tak bermakna saya mahu beli serta merta, tapi sekurang-kurangnya bila saya ke kedai buku, saya dah tahu saya mahu buku apa. Dan mungkin boleh jadi buku dalam wishlist anda juga. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...