Monday, January 28, 2019

Juadah sepanjang Haji 2016

Bismillah.

Kali ni saya terasa mahu kongsi post santai sahaja berkaitan pengalaman haji. Iaitu antara juadah yang saya makan sepanjang mengerjakan haji pada tahun 2016. Jom tengok gambar. ;)


Nasi tomato (mungkin?) dengan ayam + hati goreng kunyit. Masa jumpa gerai yang jual lauk ni, terus beli sebab tekak rindu makanan Malaysia. Yang ni walaupun tak berapa macam masakan Malaysia tapi not bad. Repeat juga lepas tu. Alhamdulillah. Gerai ni ada kat area bertentangan masjidil haram, yang kena naik guna escalator terbuka, sebelah hotel Pullman/Hilton

Kat Mekah ada banyak kedai jual fastfood dan bagi saya, brand ni antara yang paling okay dengan tekak sebab ada yang spicy. Lagi sedap kalau bawa sos cili dari Malaysia sekali. ;) Broast al Rayid ni sebelah je dengan hotel kami menginap, Hotel Land Premium. 

Makanan pertama ketika dalam penerbangan, mahu bertolak ke Mekah. 

Makan-makan dalam bilik dengan roommates, ayam broast al rayid, mi segera
(di sana memang ramai juga jemaah makan mi segera sekali sekala bila tekak mula
terasa mahu makan selain makanan arab), roti dengan chocolate spread dan kunafah.

Nasi dengan sup daging. Sup ni pekat, sangat sedap Alhamdulillah. Ini antara packed food
yang kami dapat ketika di Arafah. Kalau tak silap saya, untuk sarapan. 

Antara makanan ketika di Mina. Alhamdulillah sentiasa banyak makanan.
Pagi nasi, lunch juga nasi, dan begitu juga dinner. 

Mi segera, ketika dalam khemah di Mina. Ada banyak mi segera dijual di kedai luar khemah di Mina. 

Kunafah, dibeli dari kedai yang sama dengan ayam kunyit tadi. Kali pertama saya makan kunafah dan yang ini paling sedap. Sebab saya ada juga beli dari tempat lain, tapi tak sesedap yang ini. Kalau dapat makan kunafah ni panas-panas dengan aiskrim vanilla memang umph. ;)

Masa ni harijadi kak Su, salah seorang roommate di Mekah. Kami berkumpul dan makan donut/kek bersama-sama ketika lunch. Alhamdulillah atas nikmat persahabatan ini.

 Salah satu menu packed food ketika di Madinah. 

Oren jus yang saya perah sendiri. ;) Masa ni kami banyak dapat buah, banyak yang tak termakan. Jadi penuh peti sejuk dalam bilik. Saya minta izin roommates lain untuk saya jadikan jus oren. Sedap Alhamdulillah. 

Makanan di Restoran Andalus, restoran makanan Malaysia. Puas hati sangat makan di sini. Terubat rindu pada masakan Malaysia. Kami ke restoran ini menaiki kereta milik owner restoran, mereka datang jemput di hotel. Ada yang kata Restoran ni dah tak beroperasi. :'(

Antara usaha saya untuk makan juadah yang terasa 'Malaysia'. Beli roti di kedai runcit sebelah hotel, beli sardin di Mall di Abraj tower. Tambah hirisan bawang pada sardin. Sedap Alhamdulillah. 

Guna buah yang diberi percuma, saya lenyek pisang & kurma dan campur dalam susu. <3

Makan nasi mandy. Untuk takeaway, kami dibekalkan sekali plastik untuk diletakkan nasi atasnya. Jadi makan atas plastik macam shell out. Mudah, lepas makan terus bungkus, meja tak kotor. 

Murtabak versi Mekah. Yang ni kedainya berdekatan dengan restoran Felda D'Saji, Sofwah Towers.


Alhamdulillah, itulah antara makanan yang Allah rezekikan saya untuk merasa di Tanah Suci. Memang saya tak nafikan, soal makan juga menjadi ujian di sana. Ada orang yang langsung tak dapat telan makanan di sana. Ada yang tak berapa berselera makan makanan yang disediakan oleh pihak Tabung Haji, jadi mereka lebih suka untuk beli sahaja di mana-mana restoran di sana. Ada yang boleh makan, tapi kena ada sambal/sos (sebab susah nak jumpa makanan pedas di sana). 

Apapun, pada pendapat saya, sebaiknya kita jaga tutur kata kita tentang makanan ketika di sana. Syukur dengan setiap juadah yang Allah beri. Jika tak boleh diterima tekak, tak perlu makan dan tak perlu mengeji makanan (yang ini, di mana-mana pun perlu dipraktik, ia sunnah). Cuma untuk yang memang suka makanan pedas, bawalah sambal atau sos cili banyak-banyak dari Malaysia. :) 

Kalau anda ada tahu mana-mana restoran best di Tanah Suci (yang kena dengan tekak orang Malaysia), boleh share di bahagian komen. Moga bermanfaat untuk orang lain inshaAllah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...